AMERIKA VEOMA ZABRINUTA: Zahvaljujući ruskoj tehnologiji Kina sada ima NAJOPASNIJE RATNE BRODOVE NA SVETU

yj-18-kina-brod2

SAD bi trebalo da se paze – nove rakete će učiniti kineske ratne brodove najmoćnijim na svetu

Hipersonične rakete kojima će se naoružati kineski razarači Type 055 učiniće ih najsnažnijim borbenim brodovima na svetu u svojoj klasi, kaže Military Watch .

Prema podacima, borbene sposobnosti razarača Type 055 izazivaju veliku zabrinutost među potencijalnim protivnicima Kine. Brod je sposoban da nosi više od 100 YJ-18 krstarećih raketa, ili drugih tipova, navodi portal.

Kina planira da opremi najnovije razarače sa hipersoničnom raketom buduće generacije.

U poslednjoj nedelji aprila, Kina je sprovela testiranje nove, hipersonične, protivbrodske rakete, kojom će opremiti razarač Type 055. Procenjuje se da je projektil dostigao brzinu od 8 do 10 maha, prenosi Military Watch.

Ako Type 055 bude naoružan novim, hipersoničnim raketama, sposobnosti kineskog razarača bi bile brojnije od drugih brodova ovog tipa, naročito američkih.

Kina trenutno sprovodi program modernizacije svoje mornarice. Vrlo je verovatno da će razarač Type 055 u budućnosti uključivati elektromagnetni top zatim oružje protiv satelita i, što je još važnije, hipersonične, krstareće rakete dugog dometa, kaže portal.

Ključno sredstvo za Kinu, da nastavi sa modernizacijom mnogih svojih vojnih sistema, jeste pristup ključnim tehnologijama, ne samo iz sopstvenih vojnih istraživanja, koja su, iako dobro finansirana, tek nedavno počela da funkcionišu na nivou koji je blizu nivou glavnih konkurenata, kao što su Rusija i Sjedinjene Države, već i mnoge najnovije tehnologije koje je razvio ruski sektor odbrane.

Rastuće kinesko-ruske veze u oblasti odbrane, koje su navodno dostigle dovoljan nivo saradnje kako bi se uključilo deljenje veoma osetljive obaveštajne službe na rakete i sisteme ranog upozoravanja, omogućile su Pekingu da stekne vrhunske tehnologije za svoje borbene avione, protivazdušnu odbranu, podmornice i, najverovatnije, za novu generaciju krstarećih raketa.

Većina kineskih, protivbrodskih, krstarećih raketa bila je zasnovana na ruskim raketama, kao što su YJ-12, CX-1 i YJ-91. Ovim raketama će biti opremljeni brodovi klase Type 055.

Rusija je, u stvari, vredan izvor tehnologija, posebno u sferi krstarećih raketa, jer Moskva ima sličan program izrade takvog oružja, zaključila je analitička internet stranica Military Watch.

Webtribune.rs