Američki vojni ekspert: Rusija u Ukrajini koristila oružje sa zapanjujućim karakteristikama

Rusija je počela da koristi oružje u Ukrajini, čije su karakteristike zapanjujuće. Takve zaključke izneo je američki vojni ekspert, Sebastijan Roblin.

Ruska flota dvosednih lovaca MiG-31 (Foxhounds po NATO klasifikaciji), prvobitno stvorena za rešavanje visoko specijalizovanih misija presretanja neprijateljskih aviona, počinje da igra sve važniju ulogu u okviru „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini.

Prema rečima Sebastijana Roblina, ruske vazdušno-kosmičke snage će koristiti svoje lovce, zajedno sa oružjem koje ima veoma impresivne mogućnosti. Ovo prenosi publikacija „19FortiFive“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„U prvoj borbenoj upotrebi presretača, razvijenog pre 40 godina, ruski lovci su, po svemu sudeći, oborili nekoliko ukrajinskih borbenih aviona“, otkrio je autor američke publikacije.

Analitičar „19FortiFive“ je primetio, da je takav uspeh u velikoj meri posledica naoružanja kojim su opremljeni lovci „MiG-31“. Reč je o raketama vazduh-vazduh „R-37M“, koje su sposobne da ubrzaju do šest puta veće brzine od zvuka. Ove rakete imaju i druge prednosti.

„Oni mogu da pogode sporije mete na zapanjujućem dometu do 250 milja (400 km). Svaki od njih ima dužinu od 4 metra i težak 1320 funti (600 kg)“, napominje američki analitičar.

Ekstremno velika brzina raketa „R-37M“, u kombinaciji sa velikim dometom, čini ih oružjem koje je, izuzetno teško izbeći. Ukrajinski „Su-25“ i „Su-24“ su već postali žrtve ruskih presretača.

Mnogi zapadni analitičari veruju, da je Rusija podelila vazdušni prostor nad oblastima Ukrajine koji kontroliše na osam sektora, od kojih svaki kontrolišu rotirajuće borbene vazdušne patrole, koje se sastoje od para borbenih aviona „MiG-31BM“ ili „Su-35S“. Njihov zadatak je da otkriju neprijatelja, i unište ga.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs