Američki eksperti predviđaju šokantan obrt: Korona epidemija će slomiti „Novi svetski poredak“ i dominaciju SAD

Američki stručnjaci došli su do zaključaka da će pandemija koronavirusa zaustaviti globalizaciju, skinuti Sjedinjene Države sa trona, doprineti rastu nacionalističkih osećaja, ali da će generalno dovesti do stvaranja stabilnijeg globalnog ekonomskog sistema.

Stiven Volt, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Harvard smatra da će pandemija ojačati države i nacionalističko raspoloženje.

On dodaje da će svi tipovi vlada preduzeti hitne mere za borbu protiv krize, kao i da mnoge neće želeti da se razdvoje od novih ovlašćenja za okončanje krize.

Naučnik je uveren da će COVID-19 dovesti do stvaranja „manje otvorenog, manje prosperitetnog i manje slobodnog sveta“.

Mišljenje direktora Kraljevskog instituta za međunarodne odnose Robina Nibleta zvuči prilično neprijatno za pristalice globalizacije, a ono glasi da koronavirus može „slomiti ekonomsku globalizaciju“.

Džon Ikenberi, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa na Univerzitetu Prinston, takođe ne vidi razlog za optimizam: „Nacionalisti i antiglobalisti, kineski jastrebovi, pa čak i liberalni internacionalisti, svi će biti svedoci novih dokaza o tačnosti njihovih stavova. S obzirom na ekonomsku štetu i socijalni kolaps, malo je verovatno da se može dogoditi bilo šta osim kretanja ka nacionalizmu i rivalstvu velikih sila.

Zamenica direktora Međunarodnog instituta za strateške studije Kori Šeik, napomenuvši da je Trampova administracija „pokazala svoju uskogrudnu sebičnost i osrednjost“, predviđa nestajanje američkog globalnog ekonomskog vodstva.

Podsetimo, prema poslednjim podacima, broj zaraženih koronavirusom u svetu premašio je četvrt miliona ljudi, a više od 11 hiljada ljudi je umrlo.

Webtribune.rs