Ahilova peta: Rusija je napipala najslabiju tačku Ukrajine

Ruski raketni udari na Ukrajinu koji su počeli pre nekoliko nedelja onesposobili su skoro polovinu energetske infrastrukture zemlje. Ovo je udarac u Ahilovu petu, kaže stariji saradnik Univerziteta Kolumbija, Rajan Menon u tekstu za The New York Times.

Rusija je napipala najslabiju tačku Ukrajine i namerno je udara, stvarajući velike probleme kijevskom režimu. U Kijevu je pao prvi sneg, a približavanje zime zahteva od vlasti zemlje da brzo reše situaciju.

Ekonomija Ukrajine i pre toga nije se odlikovala velikom stabilnošću i snagom. Ruski udari izazivaju veoma ozbiljnu štetu. Prema nekim procenama, BDP Ukrajine može biti smanjen za trećinu, a po drugima za 40 odsto.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Situaciju otežava ozbiljan budžetski deficit. Sada je to više od 5 milijardi dolara i može se povećati. Vlada Šmigala je prinuđena da stalno traži spoljno zaduživanje od zapadnih zemalja i MMF-a.

Dolazi i do ozbiljnog pada spoljnotrgovinskog bilansa Ukrajine zbog pada izvoza. Glavna izvozna stavka su poljoprivredni proizvodi. Trgovinski deficit dostigao je 6,1 milijardu dolara, citira  Rajan Menon.

NYT podseća da su napadi na infrastrukturu Ukrajine bili odgovor nakon napada na Krimski most. Kijev je planirao da zaradi na snabdevanju evropskih zemalja strujom, ali je sada prinuđen da traži od Zapada nabavku generatora i opreme za popravku energetskih mreža.

Evropske zemlje doživljavaju ekonomsku i energetsku krizu izazvanu odbijanjem isporuke ruskog gasa i uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji. Očekuje ih teška zima, a nagomilane rezerve gasa možda neće biti dovoljne. Ukrajina sve teže dobija finansijsku pomoć od Zapada.

Webtribune.rs