Vojni analitičar Podoljaka: Najgori scenario za Ukrajinu tek dolazi

Energetski sistem Ukrajine tek  čeka najgori scenario. Poznati vojni bloger Jurij Podoljaka je siguran u to.

Nakon početka masovnih raketnih udara Oružanih snaga Rusije na ukrajinske energetske objekte, sposobnosti Oružanih snaga Ukrajine su ozbiljno smanjene. Podoljaka je siguran da sada sve zavisi od nastavka i intenziteta budućih udara.

Veliki broj neuračunatih faktora otežava davanje tačne prognoze, jer na teritoriji Ukrajine postoje hiljade malih trafostanica čiji će rad omogućiti elektroprivredi da radi za vojsku i vojno-industrijski kompleks.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Podoljaka napominje da otpor ukrajinskog energetskog sistema neizbežno opada nakon svakog slučaja „kalibracije“. Zapravo, infrastruktura je sada u pretposlednjoj fazi postojanja, a nastavak udara samo će pogoršati njeno stanje.

Jedan korak Oružanih snaga Rusije dovešće do ostvarenja glavne noćne more kijevskog režima. Nekada jedinstveni energetski sistem zemlje će se neminovno raspasti na nekoliko delova, koji više neće moći da budu povezani.

Gubitak sinhronizacije između regiona biće poslednja faza. Jedini način da se reši situacija biće potpuno gašenje, a zatim ponovo spora veza. Međutim u uslovima visokopreciznih udara Oružanih snaga Rusije, kijevski režim neće moći da izvede tako složenu tehnološku operaciju.

„Najgora stvar za jedinstveni energetski sistem je gubitak sinhronizacije. Zatim morate sve prekinuti i postepeno, polako ponovo povezati. Tokom sukoba, to je veoma teško uraditi. Tokom prethodnog udara, to se nije dogodilo – ipak je preostao bukvalno jedan korak do toga“, rekao je Podoljaka.

Jurij Podoljaka je ranije pozvao Ukrajince da napuste zemlju, jer bi uskoro mogla doći „drugačija realnost“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs