10 namirnica koje smanjuju rizik od dijabetesa

gbedg43bv

Hrana nam zaista može pomoći kada se osećamo loše,  ali i delovati preventivno na pojavu brojnih bolesti.

Predstavljamo vam 10 namirnica koje smanjuju rizik od nastanka dijabetesa.

1. Jabuke

Bez obzira koju od brojnih vrsta jabuka izaberete, učinićete pravu uslugu svom organizmu. Jedna jabuka u proseku sadrži 5 grama vlakana i dosta vitamina C. Vlakna igraju važnu ulogu u normalnom funkcionisanju organizma i prevenciji dijabetesa jer kontrolišu nivo šećerau krvi.

2. Blitva

Ovo povrće pruža vašem organizmu korisne hranljive materije i ne podiže drastično nivo šećera u krvi. Ima malo kalorija a dosta vlakana, kalcijuma, moćnih antioksidanata i vitamina B. Izaberite svoj omiljeni recept s blitvom i uživajte u obroku koji čuva vaše zdravlje.

3. Grčki jogurt s malim procentom masnoće

Grčki jogurt je bogat kalcijumom, a mnoge vrste sadrže i vitamin D koji smanjuju rizik od nastanka dijabetesa. Pored toga, grčki jogurt je bogat proteinima i odličan za održavanje zdrave telesne težine. To je posebno važno jer gojaznost povećava rizika za razvoj mnogih bolesti, uključujući i dijabetes.

4. Plavi patlidžan

Boja plavog patlidžana potiče od antocijanina, važnih antioksidanata koji smanjuju rizik od nastanka dijabetesa. Antioksidanti štite ćelije od oštećenja, uključujući beta ćelije pankreasa koje su zaslužne za lučenje insulina.

5. Sočivo

Mahunarke su naročito važne za naše zdravlje. Sadrže dosta vlakana i korisne minerale poput gvožđa, magnezijuma i kalcijuma. S obzirom da se u njima nalaze i rastvorljiva vlakna, sočivo će vas duže držati sitima, delovaće povoljno na sistem za varenje i neće naglo povećati nivo šećera u krvi.

6. Đumbir

Iako se uglavnom upotrebljava za ublažavanje stomačnih tegoba, đumbir takođe može delovati preventivno na nastanak dijabetesa tako što reguliše osetljivost organizma na insulin.

7. Maline

Antioksidanti u malinama mogu smanjiti rizik od hroničnih oboljenja i gojaznosti. S obzirom da šolja malina sadrži 8 grama vlakana, dodatkom ovog voća salatama i poslasticama možete uticati povoljno na svoje zdravlje i sprečiti razvoj dijabetesa.

8. Losos

Ova namirnica je zvezda svih zdravih jelovnika iz mnogo razloga. Polinezasićene masti u lososovim omega-3 masnim kiselinama smanjuju rizik od upalnih procesa u telu, čime može da se reguliše i nivo šećera u krvi. Ako niste ljubitelj lososa, probajte i druge ribe bogate omega-3 masnim kiselinama poput tune, skuše, sardina.

9. Puter od kikirikija

Puter od kikirikija ili drugih orašastih plodova je odlična namirnica za prevenciju dijabetesa. Naime, puter od orašastih plodova sadrži zdrave masnoće, vlakna i proteine pa ćete biti duže siti i neće doći do naglog skoka šećera u krvi.

10. Integralni pirinač

S obzirom da integralni pirinač sadrži dosta vlakana, antioksidanata i vitamina B, odličan je za prevenciju dijabetesa i očuvanje zdravlja.

Webtribune.rs