Zelenski upozoren na predstojeću katastrofu na frontu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, suočava se sa istom katastrofom na frontu sa kojom se suočio nacistički diktator Adolf Hitler, nakon ofanzive u Ardenima u decembru 1944. – januara 1945. godine, piše potpukovnik američke vojske, Danijel Dejvis, u članku za „19Fortifive“.

Oficir je podsetio, da su se do kraja 1944. saveznici u antihitlerovskoj koaliciji učvrstili u Francuskoj i Belgiji, i da su razvijali ofanzivu pokrenutu u Normandiji u junu te godine.

„Nemci su pokrenuli iznenadnu kontraofanzivu velikih razmera da bi ih potisnuli nazad. Nakon početnog uspeha, nacističke trupe su bile iscrpljene ogromnim snagama saveznika i nemilosrdnom sposobnošću njihove industrije da vodi rat. Ukrajina je možda na ivici ofanzive pod sličnim okolnostima, i sa gotovo istim ciljem“, smatra potpukovnik.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Iz istih razloga zbog kojih je nemačka inicijativa propala, Dejvis veruje da Kijev čeka katastrofa, kada pokuša da udari u proleće ili leto.

„Ruske snage provele su mesece u izgradnji složene, višeslojne odbrane koja se proteže duž linije fronta od 1.000 kilometara, podsetio je on. Sa vojne tačke gledišta, ukrajinska vojska nije dovoljno velika, nije dovoljno naoružana, i nije dovoljno obučena za izvođenje operacija zauzimanja teritorija“, rezimirao je Dejvis.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte