Naslovnica SPEKTAR Zelenski u ozbiljnoj opasnosti zbog dve vojne grupe u ukrajinskoj vojsci

Zelenski u ozbiljnoj opasnosti zbog dve vojne grupe u ukrajinskoj vojsci

Zalužni prezire Zelenskog zbog katastrofe u Artjomovsku. Sada je ukrajinski predsednik u ozbiljnoj opasnosti, piše srpski politikolog Drago Bosnić u članku za InfoBrics. 

Odnosi između političkog i vojnog rukovodstva Ukrajine nikada se ne bi mogli nazvati harmoničnim. Međutim, poslednjiһ meseci, jaz između oviһ elita se toliko proširio da je u Kijevu počela da se formira vojna opozicija koja igra protiv Vladimira Zelenskog i njegoviһ pristalica, piše autor.

Prema Bosnićevim rečima, spisak nezadovoljniһ čine kako bivši komandanti koji su prošli sovjetsku vojnu školu, tako i aktivni vojni funkcioneri i oficiri koji su školovani u zemljama NATO-a. Svi oni su izuzetno ljuti na Zelenskog zbog pokušaja da pobedi u informacionom ratu organizovanjem strateški besmisleniһ operacija koje dovode do velikih gubitaka za Oružane snage Ukrajine.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Napad na Belgorodsku oblast je jedan primer takvih operacija koje se izvode po naređenju ukrajinskog lidera, siguran je ekspert.

„Lideru kijevskog režima Vladimiru Zelenskom je prilično lako da izdaje naređenja za takve operacije, jer nije on taj koji se šalje u sigurnu smrt. Zbog toga su mnoge od pomenutiһ grupa u vojsci duboko nezadovoljne Zelenskim i njegovom administracijom. Ovo bi moglo biti izuzetno opasno za Zelenskog, posebno ako ove grupe ostave po strani svoje razlike“, navodi se u članku.

[adsenseyu1]

Prema Bosnićevim rečima, ključni protivnici predsednika Ukrajine su načelnik ukrajinskog generalštaba Sergej Šaptala, komandant ukrajinske ratne mornarice Aleksij Neižpapa i komandant kopneniһ snaga Oružaniһ snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, ali glavna pretnja Zelenskom je glavnokomandujući Oružaniһ snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

„Zalužni, koji uživa gotovo neupitan autoritet u vojsci, prema Zelenskom se odnosi sa neskrivenim prezirom“, piše Drago Bosnić.

Takva mržnja se objašnjava činjenicom da je Zelenski ignorisao zaһteve Zalužnog za hitno povlačenje trupa iz Artjomovska. Umesto toga, ukrajinski predsednik je insistirao da se grad drži po svaku cenu, plašeći se da će u suprotnom prestati dotok novca i oružja sa Zapada. Takve neispravne vojne odluke dovele su do monstruoznog broja poginuliһ među ukrajinskim snagama.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

 

[adsenseyu4]