Naslovnica U FOKUSU Zelenski: Kada pobedimo svi želimo da vidimo Putina u Hagu

Zelenski: Kada pobedimo svi želimo da vidimo Putina u Hagu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin mora biti krivično gonjen za zločine počinjene u Ukrajini.

„Svi želimo da vidimo još jednog Vladimira ovde u Hagu, onog koji za svoja krivična dela zaslužuje da bude sankcionisan u prestonici međunarodnog prava. Siguran sam da će ovo desi se kada pobedimo“, rekao je Volodimir (na ruskom Vladimir) Zelenski u govoru u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, prenosi Kijev Independent.

U govoru koji je prenela ukrajinska nacionalna televizija, Zelenski je rekao da je Ukrajini potreban samo „pouzdan mir, pravi mir i sloboda i istinska pravda“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zelenski je posetio Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu, koji je u martu izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina zbog sumnje da je odgovoran za deportaciju dece iz Ukrajine.

Predsednika Ukrajine je dočekao predsednik suda Pjotr Hofmanski, nakon čega se sastao sa holandskim poslanicima.

Tokom dana će imati sastanke sa holandskim i belgijskim premijerom Markom Ruteom i belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.

[adsenseyu1]

Kako podseća Kijev independent, prema ukrajinskoj nacionalnoj bazi podataka, više od 19.000 ukrajinske dece je oteto i deportovano u Rusiju, dok se hiljade drugih i dalje vodi kao nestalo.

Istovremeno, Evropska unija se obavezala da će u Hagu osnovati Međunarodni centar za krivično gonjenje zločina agresije za političko i vojno rukovodstvo Rusije.


(Tanjug)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]