ZAPAD U NEVERICI: Sankcije neće pogoditi Belorusiju i Lukašenka već nekog drugog …

Belorusija ne treba da se plaši sankcionog pritiska Zapada, jer će mere koje je preduzela Evropska unija zadati udarac baltičkim zemljama i Ukrajini.

Poznati izraelski politički stručnjak Jakov Kedmi došao je do ovog zaključka nakon analize situacije sa hitnim sletanjem putničkog aviona kompanije Ryanair u Minsku i hapšenjem novinara Romana Protaševiča.

On je objasnio zašto je Zapad od svega toga stvorio međunarodni skandal, kao i zašto bi Minsk mogao da ima samo koristi od evropskih sankcija.

Jakov Kedmi je skrenuo pažnju na to da će druge zemlje – Ukrajina, Litvanija, Letonija i Poljska – prve osetiti posledice od sankcija nametnutih Minsku, koje su usvojene zbog incidenta sa avionom Ryanair, jer im je potreban vazdušni tranzit kroz teritoriju Belorusije.

Minsk je u povoljnom položaju, jer su njegovi geopolitički susedi i dalje zavisni od uvoza električne energije i goriva.

Politikolog je primetio da sankcioni pritisak Evropske unije neće naneti ozbiljnu štetu ekonomiji Belorusije, jer je u poslednjih nekoliko godina bio usmeren na saradnju sa Rusijom.

Moskva, s druge strane, neće ostaviti Minsk bez podrške i pružiće svu potrebnu pomoć, omogućavajući joj da u potpunosti neutrališe pritisak Zapada.

„Trpeće Poljaci, Letonci i Litvanci. I „velika Ukrajina“. Oni će da idu po celom svetu i mole za malo benzina i struje. Belorusija neće osetiti posledice, već će imati samo koristi.

Prvi rezultat biće vidljiv nakon sastanka Putina i Lukašenka. Pravac je jasan, samo je pitanje koliko brzo će se sve dogoditi“, rezimirao je Kedmi .

Webtribune.rs