Putinova fotografija koja je bacila zapadne eksperte u duboko razmišljanje

Predsednici Rusije i Belorusije održali su u Sočiju ne samo pregovore na zvaničnom nivou, već i neformalni sastanak koji je pružio dobru osnovu za razmišljanje.

Većinu novinara, koji su pratili drugi događaj, zanimala je fotografija objavljena na zvaničnoj veb stranici Kremlja.

Na slici se vidi ruski lider Vladimir Putin kako čeka dolazak broda u kojem je bio beloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Ova fotografija je vredna pažnje zbog toga što predsednik Rusije stoji na njoj u neobičnom položaju – ruke su mu skupljene na leđima, sa dva prsta jedne ruke stisnutim u pesnicu druge.

Svetlana Pešenkova, ekspert u polju komunikacije i analiziranja ljudskog ponašanja, pomogla je novinarima da shvate prirodu ovog gesta.

Prema njenim rečima, na fotografiji, Putin uoči sastanka zrači sabranom napetošću i strogošću. Što se tiče samog položaja ruku, on simbolizuje kontrolu nad situacijom.

„Kažiprst i srednji prst se, po pravilu, koriste da ukažu na nešto. Ovo je gest moći. Gest da se kaže da ima argumente, da se oni prikupljaju, da je sve pod kontrolom i da će tokom razgovora biti upotrebljeni u pravo vreme“, objasnila je Pešenkova.

Ona je takođe povukla neočekivanu paralelu, upoređujući Vladimira Putina sa roditeljem koji čeka povratak deteta koje je nešto skrivilo iz škole.

Ovde se istovremeno ne radi o besu, već o spremnosti da se razumno ukori, ili ukaže na greške, dodala je Pešenkova.

Može se pretpostaviti da se ruski predsednik spremao da kudi beloruskog kolegi koji je kasnio i samim tim ga ostavio da čeka.

Webtribune.rs