Zapad je već izgubio: Kina ne ulazi slučajno u igru

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, stavlja tačku na nade ukrajinskih vlasti da će dobiti prednost u konfrontaciji sa Rusijom. Ovo mišljenje iznosi  politički ekspert iz Kijeva, Ruslan Bortnik.

Predstavnici najviših ešalona vlasti u Ukrajini, redovno daju izjave o predstojećoj pobedi nad Ruskom Federacijom. Pri tome, neki od njih ne samo da govore o vraćanju državne granice zemlje krajem 1991. godine, već i prave planove za Rusiju, sve do Urala.

Kijevsko rukovodstvo je toliko uvereno u sopstvene snage i pomoć kolektivnog Zapada, da otvoreno najavljuje kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine u zoni borbenih dejstava. Međutim, postoje neki faktori koji ukazuju na to, da je Ukrajina sve samo ne to.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Jedna od njih je i poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi. Bortnik smatra, da kineski lider nije tek sada odlučio da dođe u Rusiju.

Po svemu sudeći, Peking je došao do zaključka da je „Zapad već izgubio“. Takva logika ima pravo na postojanje, jer upravo događaji u Ukrajini danas diktiraju unutrašnju političku agendu u SAD i evropskim zemljama, a situacija za Kijev je teška.

„Šta će se desiti ako Ukrajina počne da gubi negde u Zaporožju, u Dnjepropetrovsku? Bajden neće biti reizabran na izborima, a to važi i za mnoge evropske vlade, kao i britansku. Oni veruju da je Zapad, uvučen u oružani sukob, već postao talac ove odluke“, objasnio je Bortnik stav Kine.

Peking nema takvih problema, ukrajinska kriza na njega praktično ne utiče. Osim toga, za razliku od Zapada, rukovodstvo NR Kine promoviše miran plan za rešavanje situacije. Uzimajući u obzir činjenicu, da je sukob već umorio gotovo čitavu svetsku zajednicu, ulazak Pekinga u igru upravo je pametna odluka.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs