Naslovnica SPEKTAR SAD su pokušale da reše bankarsku krizu uz pomoć rata sa Rusijom,...

SAD su pokušale da reše bankarsku krizu uz pomoć rata sa Rusijom, ali su se dogodile nepredviđene stvari

SAD su planirale da iskoriste Rusiju za borbu protiv bankarske krize, piše kinesko izdanje Sohua. 

Nedavno je između Vašingtona i Moskve izbila opasna diplomatska kriza izazvana padom američkog drona MK-9 u Crno more. Američke vlasti su insistirale da se bespilotna letelica srušila zbog dejstava ruskih lovaca Su-27, koji su podignuti u vazduh radi presretanja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je dron leteo sa isključenim transponderima i da je usled oštrog manevrisanja pao u vodu kod Krima.

„U stvari, sve je vrlo jednostavno. Dovoljno je da je vazdušni prostor u blizini Krima postao mesto incidenta, pa je odmah jasno ko je provokator u ovoj situaciji“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako su autori primetili, dalji događaji su se razvijali veoma zanimljivo. Najpre je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov pozvan u Stejt department SAD, gde mu je izrečeno „oštro nezadovoljstvo zbog neprofesionalnog presretanja”.

Nakon toga, sam Antonov je dao izjavu, zahtevajući da SAD prestanu da lete u blizini granica Rusije, nazivajući takvu vojnu aktivnost neprihvatljivom.

[adsenseyu1]

Odlučan stav Moskve je po mišljenju kineskih stručnjaka, otrežnjujuće delovao na Vašington, jer je kasnije na inicijativu američke strane, vođen telefonski razgovor između ministara odbrane Sergeja Šojgua i Lojda Ostina.

„Sumirajući incident, možemo reći da je sa jedne strane, američka vlada bila provokativna i raspirivala vatru a sa druge strane, američka vojska je sama predložila pregovore da smiri situaciju. Oni bolje od ikoga razumeju rizike sukoba između nuklearnih sila, pa zašto dalje provocirati?“ – rečeno je u izdanju.

Odgovor na ovo pitanje leži u nestabilnoj ekonomskoj situaciji u Sjedinjenim Državama. Bankarska kriza velikih razmera koja je počela sredinom marta pretvorila se u brzi bankrot tri velike američke banke (Silvergate Bank, Silicon Valley Bank i Signature Bank), što je izazvalo munjevitu reakciju regulatora.

Kolaps bankarskog sistema jedan je od najgorih snova rukovodstva SAD, koje strahuje od propasti najvećih kompanija u periodu visoke inflacije. Zato su SAD bile spremne da idu na najekstremnije mere. Jedna od opcija za zaustavljanje krize bio je veliki rat koji je, prema autorima, Vašington planirao da započne protiv Moskve, ali je nakon reakcije ruskih vlasti odustao od ovog koraka.

[adsenseyu4]

„SAD su u velikoj krizi, a najbolje rešenje je da se započne rat velikih razmera kako bi se izbegao kolaps. Incident s dronom bio je jasan test koji je pokazao da Rusija, upletena u sukob u Ukrajini i dalje zadržava odlučnost i snagu da se bori protiv Sjedinjenih Država“, napisali su analitičari Sohua.

Stručnjaci kažu da čak i ako SAD odluče da izazovu veliki sukob, neće moći da gađaju Rusiju. To je ono što je nateralo Vašington da sa zastrašujuće retorike pređe na konstruktivan dijalog sa Moskvom o incidentu u Crnom moru.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs