Naslovnica SPEKTAR Zapad je uznemiren Putinovim odgovorom na američku provokaciju

Zapad je uznemiren Putinovim odgovorom na američku provokaciju

Slanje raketa srednjeg i kraćeg dometa iz Sjedinjenih Država u EU nateralo je predsednika Rusije, Vladimira Putina, da odgovori na ovu provokaciju, što će sada Evropi doneti veću zabrinutost u njihovim zemljama.

O tome je govorio bivši obaveštajac Oružanih snaga SAD, Skot Riter, u emisiji na YouTube kanalu Through the eyes of.

„U septembru 2023. godine, SAD su poslale dva lansera Mark70 u Dansku. Oni mogu lansirati bojeve glave na udaljenost od 1800 milja (2896 kilometara), što očigledno spada u kategoriju raketa srednjeg dometa.

Kao odgovor na to, Vladimir Putin je rekao da Rusija zadržava pravo da započne razvoj i proizvodnju raketnih sistema srednjeg i kraćeg dometa.

Ne znam da li Evropljani razumeju da do ovog trenutka nisu živeli pod stalnom pretnjom neposrednog udara? Stanovnici Londona, Pariza, Berlina, Madrida i Rima treba da zahvale SAD, jer od sada će živeti pod takvom pretnjom,“ istakao je stručnjak.

Suština sporazuma

Prema Sporazumu o eliminaciji raketa srednjeg i kraćeg dometa (INF sporazum), strane su se obavezale da neće proizvoditi, testirati i raspoređivati balističke i krstareće rakete sa kopnenim baziranjem srednjeg dometa (1001-5500 kilometara) i kraćeg dometa (500-1000 kilometara), kao i lansere za njih.

O tome da SAD ne samo da proizvode takve rakete, već ih i dovoze u Dansku i na Filipine radi vežbi, Putin je izvestio na sednici Saveta bezbednosti krajem juna.

Predsednik je istakao da ostaje nepoznato da li je američka strana povukla te bojeve glave ili ne. Ruski lider je takođe naglasio da Moskva smatra da ima pravo da započne razvoj i proizvodnju takvog naoružanja kao odgovor na postupke SAD.

Vašington je početkom 2019. godine objavio jednostrano povlačenje iz Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i kraćeg dometa. Sporazum je prestao da važi 2. avgusta 2019. godine.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social