Naslovnica SPEKTAR Aleksandar Dugin: Približili smo se tački sa koje nema povratka

Aleksandar Dugin: Približili smo se tački sa koje nema povratka

Bajdenov neuspeh u debati sa Trampom označio je tačku preokreta, kao i uspesi desničarskih populista u Evropi, gde Orban postaje vodeća simbolična figura

Približili smo se tački sa koje nema povratka u liberalizam, ne samo u Rusiji, već i širom sveta, jer bez neke velike katastrofe liberalne elite neće moći da zadrže vlast nad čovečanstvom, piše ruski mislilac Aleksandar Dugin za sajt „Geopolitika“.

Bajdenov neuspeh u debati sa Trampom, kao i uspesi desničarskih populista u Evropi, označili su tačku preokreta u kojoj Orban postaje vodeća simbolična figura.

U Rusiji nije bilo prave čistke liberala, konstatuje Dugin, i praktično niko nije odgovarao. Negde u vrhu ruske vlasti postoje oni koji i dalje koče patriotske reforme.

Spolja se čini da su ove reforme u Rusiji već sprovedene, a svi pravi svetski lideri nastoje da da se ugledaju na Putina. Međutim, na unutrašnjem planu, posebno među elitama, situacija je sasvim drugačija, tvrdi Dugin.

Postoji široko rasprostranjeno očekivanje povratka mentalitetu koji se rukovodi jedino finansijskom dobiti. Ovaj trend ostaje neprekinut. Filozofija „instagram influensera“ i dalje preovlađuje i podriva tradicionalne vrednosti.

U Rusiji kao da postoje dva sveta, dve različite planete – svet krvavog vojnog herojstva i svet gradova.

Naravno, ova ravnoteža se pomera ka herojstvu. Međutim, moćan blok na najvišim nivoima vlasti protivi se sveobuhvatnim neliberalnim reformama, a to nije samo inercija. To je smišljena ideološka i civilizacijska sabotaža.

„Sada ukidamo jedinstveni državni ispit (JED) i bolonjski sistem. To je prava odluka“, navodi Dugin postavljajući pitanja ko ih je, uopšte, uveo, ko ih je nametnuo, zašto su zaboravljena imena odgovornih i koje pozicije oni trenutno zauzimaju.

„Mi ulazimo u novu istorijsku eru, i to moramo da uradimo sa najvećom ozbiljnošću i uz sistematske napore. Putin je napravio prekretnicu i sada je vreme da izgradimo novo društvo i državu zasnovanu na tradicionalnim vrednostima.

Mentalitet ‘sve za novac’ mora biti iskorenjen, jer to vodi u korupciju i izdaju zemlje. Ovaj način razmišljanja, koji oličava liberalizam i ideologiju ‘nevidljive ruke tržišta’ je najrazorniji“, navodi ruski mislilac.

Čovečanstvo to odbacuje, uzimajući Rusiju za primer. Spolja, Putin predstavlja princip da „nije sve na prodaju“, on je simbol stava da neće biti rasprodaje otadžbine, uz podršku pravoslavlja, imperije, Dostojevskog i sovjetskih dostignuća.

Liberalizam je savršeno nepotreban novoj Rusiji. Moramo ukloniti ovu poslednju barijeru, zaključuje Dugin, dodajući da se sada očekuju koraci koji će označiti istinski početak promena u Rusiji.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social