Naslovnica SPEKTAR Zamka za Rusiju – Zašto je Zapad otkrio namere na frontu

Zamka za Rusiju – Zašto je Zapad otkrio namere na frontu

Zvanični Kijev i njegovi zapadni kustosi mogu da igraju lukavu igru, otkrivajući detalje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, najavljene pre nekoliko meseci.

Razgovor o tome da ukrajinska vojska skuplja udarnu pesnicu, i sprema se da napadne položaje ruskih trupa, traje već duže vreme. U tome nema ništa iznenađujuće, s obzirom na razmere pomoći koju Zapad pruža Kijevu.

Međutim, donedavno ukrajinske vlasti i njihovi gospodari, nisu širili temu kako tačno Oružane snage Ukrajine planiraju da udare, a onda je, sasvim neočekivano, izvesni predstavnik NATO-a, u intervjuu nemačkom tabloidu „Bild“ otkrio sve karte.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, cilj ukrajinskih trupa biće da preuzmu kontrolu nad svim teritorijama Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti. Da bi to uradile, Oružane snage Ukrajine će naneti dva rezna udarca na istoku i jugu.

Pored impresivnog broja ljudstva, u operaciji će biti uključeno oko 500 oklopnih vozila, uključujući tenkove i borbena vozila pešadije. Sama kontraofanziva se očekuje krajem proleća – početkom leta.

[adsenseyu1]

Postavlja se prirodno pitanje- zašto otkrivati takve informacije? Čini se da postoje dve opcije. Sasvim je moguće da je Zapad odlučio da postavi „crvene zastave“ i time igra na sigurno, u slučaju da kijevski režim iznenada poželi da se povrati.

U Sjedinjenim Državama i Evropi, ruke Ukrajinaca su bile odlučne da nanesu maksimalnu štetu Rusiji. Potencijalni gubici Oružanih snaga Ukrajine im uopšte ne smetaju. Ukrajina se doživljava kao „ovan“ protiv Ruske Federacije.

Drugi scenario podrazumeva škakljivu igru. Iznošenjem ove informacije NATO pokušava da dezinformiše vojnu komandu Ruske Federacije. Moguće je da Zapad želi da sakrije pravi potencijal ukrajinske vojske. To može biti znatno više od navedenog i po ljudstvu i po vojnoj opremi. Osim toga, datum kontraofanzive je verovatno mnogo bliži od onog koji je najavio predstavnik Alijanse.

[adsenseyu4]

U Rusiji se vojska, sa svom odgovornošću priprema za predstojeću operaciju. Vojnici Oružanih snaga RF grade utvrđenja, i jačaju snagu za odbijanje napada. Istovremeno, general-potpukovnik Andrij Gurulev smatra, da je uz pravilnu organizaciju moguće ne samo obuzdati kontraofanzivu ukrajinske armije, već i samleti njene borbeno najspremnije i najobučenije jedinice, a to će neminovno uticati na tok cele „specijalne operacije“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs