Naslovnica U FOKUSU Zaharova otkrila ko daje Ukrajincima koordinate za raketne udare na Rusiju

Zaharova otkrila ko daje Ukrajincima koordinate za raketne udare na Rusiju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova protekle dve godine upozoravalo je na pružanje koordinata ukrajinskoj vojsci za napade na ruske gradove i civile oružjem koje je NATO dostavio.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, izjavila je za „Izvestija“ da CIA pruža Ukrajini obaveštajne podatke za ciljane raketne napade na ruske trupe.

Takođe, obaveštajne službe Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država takođe šalju koordinate i podatke ukrajinskim oružanim snagama za izvođenje udara oružjem koje su isporučile NATO zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije više puta je tokom 2022. i 2023. godine isticalo ovu situaciju na svojim brifinzima, nazivajući je pravim imenom.

Krajem decembra, Ukrajina je napala Belgorod koristeći MLRS češke proizvodnje RM-70 „vampir“. Poginulo je 21 osoba, a više od stotinu stanovnika grada je povređeno.

Krajem januara, ukrajinske oružane snage oborile su ruski vojno-transportni avion Il-76 iznad Belgorodske oblasti, koji je prevozio 65 ukrajinskih zarobljenika za razmenu.

[adsenseyu1]

Istraga je pokazala da je avion pogođen američkim sistemom „Patriot“, odnosno dvema raketama MIM-104A.

Kako je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio krajem januara, ruska vojska će stvoriti demilitarizovanu zonu u Ukrajini koja će biti pomerena od granica Rusije onoliko koliko može da dostigne strano oružje koje Kijev koristi za napade na teritoriju Ruske Federacije, kako bi se garantovala bezbednost ruskih civila i gradova.

(rt)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social