Naslovnica SPEKTAR X-22 izazvala veliku pometnju u Kijevu

X-22 izazvala veliku pometnju u Kijevu

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nastavljaju da nanose masovne raketne udare na vojna skladišta ukrajinskih trupa.

Jedan od najmoćnijih naleta nedavno se dogodio u Odeskoj oblasti – u noći 8. maja projektil je pogodio skladište Oružanih snaga Ukrajine na obali na periferiji Odese.

Nakon eksplozije izbio je veliki požar. Fotografije i video snimci sa lica mesta proširili su se svetom. Ovo prenosi „EurAsian Times“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kasnije se saznalo, da je uzrok eksplozije bio pogodak ruske rakete X-22. Upravo je ona izazvala veliku pometnju u Kijevu u januaru ove godine. Kako podsećaju analitičari, tada je ukrajinska vojska zvanično izjavila, da nema vatrenu moć sposobnu da obori ovu vrstu projektila.

„Upotreba rakete X-22 je od velike važnosti, jer je ruske trupe ne koriste često. Ocenjujući situaciju, vojni stručnjaci su rekli da Ks-22 ima karakteristike balističke rakete, i da ga ruske trupe koriste samo kada treba da unište veoma značajan cilj“, navodi se u članku publikacije.

[adsenseyu1]

Kako objašnjava, pilot veteran indijskog vazduhoplovstva, Vidžinder K. Takur, Rusija bi mogla da lansira X-22 u skladište u Odeskoj oblasti zbog činjenice, da upravo iz ovog regiona Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu Krim.

Zanimljivo je, da je ruski udar usledio skoro dan, nakon što su 22 ukrajinske bespilotne letelice oborene iznad Crnog mora u blizini poluostrva.

„Ogromna raketa X-22 od koje se Ukrajina plaši, prvobitno je bila sovjetska protivbrodska raketa sposobna da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Primarna namena X-22 bila je da uništi američke nosače aviona i borbene grupe nosača sa njihovim teretom. Raketa može da gađa brane, mostove i druge važne vojne objekte“, prenosi publikacija.

[adsenseyu4]

Takur je dodao, da se ove rakete obično lansiraju sa nadzvučnih nosača raketa Tu-22M3. Leteći brzinom od 1,5 maha, oni oslobađaju rakete koje ubrzavaju do 3 maha, a zatim počinju da se spuštaju prema meti. U tom trenutku, rakete brzo povećavaju brzinu i ubrzavaju do 4,6 Maha, nakon čega pogađaju neprijateljski objekat.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte