Naslovnica SPEKTAR Washington Post: Ukrajina priznala, koordinate za napade Himarsom dobijaju od SAD

Washington Post: Ukrajina priznala, koordinate za napade Himarsom dobijaju od SAD

Američka vojska koordinira udarima pomoću sistema HIMARS na ruske položaje, napisali su kolumnisti Vašington posta.

„Ukrajinski zvaničnici kažu da su im potrebne koordinate koje daju ili potvrde Sjedinjene Države i njihovi saveznici za ogromnu većinu udara koristeći napredne američke raketne sisteme.

Sve je to ranije bila nepoznata praksa koja ukazuje na ozbiljniju i aktivniju ulogu Pentagona u sukobu u Ukrajini“.

Analitičari uveravaju da su ovu informaciju potvrdila tri visoka ukrajinska zvaničnika, kao i zvaničnici u Sjedinjenim Državama.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U članku se kaže da ukrajinska vojska skoro nikada ne napada bez konkretnih koordinata koje daje američka vojska stacionirana u jednoj od neimenovanih evropskih zemalja.

Novinari su napomenuli da je reč o podacima za „udar po ruskim pozicijama“ američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS i M270 MLRS.

„Visoki ukrajinski zvaničnik opisao je proces ciljanja na sledeći način: ukrajinske oružane snage određuju ciljeve i lokaciju na koju žele da udare, te informacije se zatim šalju višim komandantima koji prosleđuju zahtev američkim partnerima za preciznije koordinate.  Amerikanci ne daju uvek tražene koordinate, u kom slučaju ukrajinske trupe ne otvaraju vatru“, navodi se u izveštaju.

Izvor lista je takođe dodao da se navođenje vrši preko „američke opreme na teritoriji jedne od zemalja NATO-a “ i nazvao ovaj proces „veoma operativnim“.

Rusija je više puta napomenula da je Severnoatlantska alijansa usmerena na konfrontaciju i izrazila zabrinutost zbog gomilanja njenih snaga u Evropi.

Moskva je takođe upozorila da zapadna vojna pomoć ne sluti dobro Ukrajini i samo produžava sukob, a da transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

Webtribune.rs