VRHUNSKI RUSKI VOJNI EKSPERT: Napravili smo novo ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE mnogo bolje nego što smo očekivali – VIDEO

dbfkejhv

“Još je bolje nego što smo očekivali“: Vrhunski vojni stručnjak govori o novom visokotehnološkom ruskom arsenalu (VIDEO). “Svaki sistem oružja koji je prikazan u vašem programu je zapravo jedinstven. Nijedan od sistema nema inostranog konkurenta. Glavni cilj je strateško odvraćanje.“

Transkript:

Sada imamo glavnog i odgovornog urednika časopisa “Arsenal Otechestva,“ penzionisanog pukovnika, i vojnog stručnjaka. Viktora Murakovskog, onlajn.

– Zdravo, Viktore Ivanoviču.

– Dobro jutro.

– Kakva je vaša procena o tehničkim performansama novog oružja? Šta je jedinstveno kod njih?

– Svaki sistem oružja prikazan u vašem programu je zapravo jedinstven. Nijedan od sistema nema inostranog konkurenta. Glavni cilj je strateško odvraćanje. Zahvaljujući novim tehnologijama, novim tehničkim rešenjima, novi sistemi osiguravaju stratešku stabilnost u oblastima strateškog nuklearnog oružja i konvencionalnog oružja, bez trošenja dodatnih sredstava. Time će se obezbediti miran razvoj Ruske Federacije.

Govoreći o hipersoničnom raketnom sistemu, on je praktično završio fazu borbenih ispitivanja i može se staviti u serijsku proizvodnju. Razvoj ostalih sistema je trenutno u različitim fazama. Balistička raketa “Sarmat“ prolazi kroz razvojne testove leta. Biće potrebno 18-24 meseci da se završe testovi i da se sistem stavi u upotrebu.

Govoreći o balističkom raketnom sistemu “Avangard,“ podsećam vas, oni su hipersonični, manevarski i sposobni da izbegnu ABM odbrambene sisteme. Oni su već u serijskoj proizvodnji i stavljeni su u upotreb za neke raketne sisteme.

Govoreći o krstarećim raketama neograničenog dometa i novom nuklearnom torpedu koji zapravo takođe ima neograničen domet, njihova glavna karakteristika je stvaranje prvog kompaktnog nuklearnog pogona na svetu koji omogućava let i krstaranje ovih objekata do bilo koje udaljenosti koju je postavila naša vojna komanda.

Ovi objekti nemaju nikakvih inostranih konkurenata. Naglašavam da se sve ovo radilo u okviru aktuelnog Državnog programa naoružanja, i oni nisu zahtevali nikakva dodatna sredstva.

– Ove rakete su sposobne da manevrišu pri velikim brzinama. Možemo li reći da ih ne može presresti ni jedan ABM odbrambeni sistem?

– Da, slažem se sa vama. Zapravo, nijedan protivavionski ili protivraketni sistem nije efikasan protiv hipersoničnih ciljeva kojie mogu manevrisati i horizontalno i vertikalno. Svi protivraketni sistemi su efikasni samo protiv ciljeva koji se kreću duž balističkih, što znači predvidivih, putanja leta. Mogu se izračunati…

– Hajde da zađemo dublje u detalje o hipersoničnoj raketi “Kinžal.“

– Ako raketa manevriše, oni ne mogu izračunati tačku presretanja.

– Viktore Ivanoviču, da li biste nam mogli detaljno reći o raketama “Kinžal“?

– Hipersonične balističke rakete “Kinžal“ su montirane na borce MiG-31K, koji su takođe hipersonični. U Ahtubinsku, eskadrila opremljena ovim sistemima je uspešno izvršila sve testove u oblastim tehničkih uslova, sposobnosti sistema i taktičke angažovanosti, što znači da se priprema test leta i njihovo korišćenje protiv određenih ciljeva.

Podsećam vas, raketa je sposobna da udara i morske i kopnene mete. Zapravo, stavljanje ovih raketa u službu poništava napore drugih zemalja za stvaranje nosača aviona i jurišnih timova marinaca koji mogu ugroziti Rusiju sa okeana. Mislim, mi, koristeći prilično jeftina i asimetrična sredstva, odgovaramo na napore i razvoje u oblasti pomorskih snaga koji mogu ugroziti Rusku Federaciju.

Raketa duž čitave putanje leta manevriše vertikalno i horizontalno, i radi na brzini deset puta većoj od brzine zvuka. To takođe znači da nijedna protivavionska i protivraketna odbrana instalirana na brodovima ne može da ih neutrališe, jer je putanja rakete nepredvidiva za njih.

– Govoreći o raketi “Sarmat,“ koje su njene prednosti nad njenim prethodnikom? Šta znači “kratko napajanje leta“? Zašto ih je nemoguće presresti?

– Raketa je dizajnirana da zameni sovjetsku super tešku raketu R-36, koja je na Zapadu nazvana “Satana.“ Za razliku od R-36, zbog upotrebe novih raketnih motora i nove formule za gorivo, postalo je moguće skratiti napajanje leta kada rade prvi i drugi fazni motori. To omogućuje neuspeh da sistemi za rano upozorenje na rakete stranih država detektuju lansiranje rakete.

To takođe sprečava predviđanje mete od strane inostranog protivraketnog sistema odbrane. Osim toga, raketa “Sarmat,“ zahvaljujući svom novom pogonskom sistemu, efikasna je protiv ciljeva koji se nalaze na drugoj strani planete, ne samo preko Severnog pola, gde su ABM sistemi raspoređeni, već i preko Južnog pola, koji je apsolutno nepokriven za bilo kakav angažman sa raketom “Sarmat.“

Uzimajući ovo u obzir, “Sarmat“ može biti opremljena hipersoničnom manevarskom jedinicom “Avangard,“ a suprotstavljanje takvoj raketi, čak i teoretski, ne dolazi u obzir. Nikakva investicija, nikakav razvoj ABM sistema neće pomoći u ovom slučaju.

– Viktore Ivanoviču, kakvi su izgledi za korišćenje vojnih laserskih sistema “Peresvet“? Protiv kojih ciljeva se mogu koristiti?

– Za sve pojave, takvi sistemi raspoređeni u Strateškim raketnim snagama se mogu koristiti za pokrivanje regiona naših interkontinentalnih balističkih raketa. Takvi sistemi omogućavaju suzbijanje elektro-optičkih obaveštajnih sredstava usmerenih na naše Strateške raketne snage, kao i balističke bojeve glave različitih vraćajućih raketa koje koriste kontrastnu sliku cilja. To znači da možemo znatno povećati preživljavanje naših Strateških raketnih snaga i eliminisati mogućnost njihovog poništavanja nuklearnim i konvencionalnim sredstvima u najgorem slučaju razvoja sukoba. Nadam se da nećemo morati da koristimo takve sisteme. Barem imamo ovakva sredstva odvraćanja koji nam omogućavaju da održimo stratešku ravnotežu.

Webtribune.rs