Naslovnica U FOKUSU „Volstrit džornal“: Bajden sve više posustaje, nije toliko oštar kao ranije

„Volstrit džornal“: Bajden sve više posustaje, nije toliko oštar kao ranije

Osamdesetjednogodišnji Bajden je najstariji predsednik u američkoj istoriji. Njegove godine i kognitivna sposobnost postali su glavni problemi u njegovoj kampanji za drugi mandat

Predsednik SAD Džozef Bajden pokazuje sve više znakova posustajanja tokom sastanaka iza zatvorenih vrata, piše „Volstrit džornal“.

Pozivajući se na razgovore sa 45 američkih zvaničnika koji su poslednjih godina razgovarali sa američkim predsednikom, taj list piše da značajan broj njih tvrdi da američki predsednik nije toliko oštar kao ranije, te da je njegovo pamćenje loše.

„Ranije sam se sastajao sa njim dok je bio potpredsednik, išao sam kod njega kući. To nije ista osoba“, rekao je nekadašnji predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti.

Osamdesetjednogodišnji Bajden je najstariji predsednik u američkoj istoriji. Njegove godine i kognitivna sposobnost postali su glavni problemi u njegovoj kampanji za drugi mandat.

Tokom svoje karijere na Kapitol hilu, Bajden je važio za veštog pregovarača. Međutim, on je poslednjih godina izgubio tu reputaciju, navodi „Volstrit džornal“.

Bela kuća i njeni glavni saradnici su demantovali navode da predsednik nije sposoban da obavlja svoju funkciju, naglašavajući da je on i dalje „oštar i energičan lider“.

U martovskom istraživanju „Volstrit džornala“ među glasačima u sedam kolebljivih saveznih država, samo 28 odsto je reklo da je Bajden fizički i psihički sposobniji da obavlja predsedničku funkciju, dok je 48 odsto izabralo Trampa.

Pitanja o Bajdenovim godinama su pojačana u februaru kada je specijalni tužilac Robert Hur, koji ga je intervjuisao otprilike pet sati tokom dva dana u oktobru tokom istrage o njegovom rukovanju poverljivim dokumentima, izvestio da je Bajdenovo pamćenje „značajno ograničeno“.

Bajden je na konferenciji za novinare odgovorio: „Dođavola, znam šta radim!“

Amerikanci nisu imali puno prilika da vide „spontanog“ Bajdena. On je dao manje intervjua imao manje konferencija za štampu nego bilo koji od njegovih nedavnih prethodnika u istom periodu navodi „Volstrit džornal“.

Njegov poslednji otvoreni sastanak sa predstavnicima nezavisnih medija bio je u oktobru 2021. Američki list navodi da on ima i sve manje sastanaka sa članovima Kongresa.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social