Naslovnica SPEKTAR Vojni stručnjak: Ukrajinci rasipaju resurse – detalji o ruskom napadu sa severa!

Vojni stručnjak: Ukrajinci rasipaju resurse – detalji o ruskom napadu sa severa!

Vojni analitičar Šon Bel, je za „Skaj Njuz“ analizirao trenutnu situaciju na ratištu u Ukrajini…

Rusija tvrdi da je zauzela devet pograničnih gradova u okviru velike ofanzive u oblasti Harkova. Iako je Ukrajina mesecima znala da Rusija jača vojne snage u regionu, čini se da su razmere i žestina napada iznenadili Ukrajinu.

Iako će samo Vladimir Putin i njegovo više vojno rukovodstvo znati detalje ruske vojne strategije, većina „vojnih analitičara“ navodno smatra da Rusija nema vojne resurse da uspostavi značajan i održiv drugi front bez ugrožavanja ofanzive na Donbas, za koju se veruje da je Rusima ipak glavni napor.

Međutim, Putin je dobro svestan da Rusija ima priliku da iskoristi nedostatak naoružanja Ukrajine, a otvaranjem drugog fronta primorava Ukrajinu da se još više raspršuje i rasipa svoje resurse, ostavljajući je ranjivijom na liniji fronta u Donbasu.

Čini se da je ruski vojni cilj ove nove ofanzive stvaranje „tampon zone“ za zaštitu

Belgoroda. Ovo logističko čvorište za ruske vojne napore nalazi se u artiljerijskom dometu Ukrajine, a Putin je već dugo obećavao da će potisnuti ukrajinske snage iz dometa artiljerije, oko 30 km.

Osim toga, Rusija želi da ugrozi Harkov, pa u isto vreme pokušava da napreduje kako bi omogućila sopstvenoj artiljeriji da bude u dometu drugog najvećeg ukrajinskog grada.

(Novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social