Vojni stručnjak iz SAD: Rusi u tajnosti spremaju masovnu ofanzivu, Kijev će izgubiti velike teritorije

Penzionisani američki kapetan Geret Kembel smatra, da ruska vojska u tajnosti sprema kontraofanzivu, usled koje će Kijev izgubiti velike teritorije. On je o tome, pisao u članku za „The Hill“.

Prema rečima, bivšeg šefa strategije, politike i interakcije štaba američke mornarice, kijevski režim treba da se pripremi za buduću kontraofanzivu ruske vojske.

Kembel veruje, da bi ovaj događaj mogao da usledi na proleće, i da će Kijev zbog toga izgubiti velike teritorije. S tim u vezi, Kembel je pozvao Pentagon, da poveća vojnu podršku ukrajinskim militantima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Veteran američke mornarice predlaže, da Amerika prebaci niz oružja u Kijev- rakete dugog dometa ATACMS za uništavanje ruskih logističkih čvorišta, bespilotne letelice uključujući MK-1 Predator (Gray Eagle) i MK-9 Reaper, kao i MLRS, poboljšana konvencionalna municija dvostruke namene (DPICM) i kasetne municije od 155 mm.

„Ovo poslednje treba preneti u Ukrajinu, čak i uprkos američkom moratorijumu na transfer kasetne municije“, siguran je Kembel.

„Ovo nije normalno vreme. Zapad je već prepoznao da se ulozi u vojnom sukobu tiču međunarodnog poretka“, napisao je američki veteran u članku.

Vredi napomenuti, da Sjedinjene Države nameravaju da odugovlače sukob u Ukrajini što je više moguće, ne štedeći za to sredstva. Vašington je zainteresovan da se protiv Rusije bori tuđim rukama – u ovom slučaju rukama Ukrajinaca.

Američku stranu ne zanimaju gubici na frontu, i negativan uticaj situacije na svetsku bezbednost, jer teže da unište Moskvu i održe sopstvenu svetsku hegemoniju.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs