Naslovnica SPEKTAR Vesti koje dolaze iz Rusije izazvale pometnju u SAD

Vesti koje dolaze iz Rusije izazvale pometnju u SAD

Zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Državama, uvele su protiv Rusije neviđene sankcije, koje su trebale da „razmrve“ rusku ekonomiju.

U kontekstu onoga što se dogodilo, zapadni zvaničnici su sasvim samouvereno predviđali da je raspad Ruske Federacije rešena stvar.

Prema rečima kineskih stručnjaka, Amerikanci su bili toliko poneseni snovima o pobedi, da nisu primetili kako im je Rusija uzvratila udarac. Tek nedavno je Vašington počeo da zvoni na uzbunu,  prenose kineska izdanja.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Nakon što su Amerikanci izbacili Rusiju iz SWIFT bankarskog sistema, dogodilo se nešto što niko nije očekivao. Moskva je odgovorila, tako što je napravila ogromnu rupu u američkom finansijskom sistemu.“

Stručnjaci primećuju da je američka ministarka finansija, Dženet Jelen, dala neuobičajenu izjavu za američke zvaničnike. Ona je rekla, da iako američki dolar i dalje ostaje glavna svetska valuta, takva uloga u budućnosti nije zagarantovana. Ona je takođe priznala, da uvođenje sankcija negativno utiče na međunarodni autoritet Sjedinjenih Država.

[adsenseyu1]

Nekoliko dana kasnije, ponovo je pokrenula tu temu u svom govoru pred Kongresom. Američki zvaničnik je naveo, da mnoge zemlje traže zamenu za dolar, da se plaše da u budućnosti ne potpadnu pod sankcije, i da stoga nastoje da sklapaju poslove u alternativnim valutama. Na kraju svog govora, ona je sa neskrivenom iritacijom najavila, da će dolar i dalje ostati dominantna valuta.

„SAD postaju sve razdražljivija i emocionalno nestabilna država. Oni počinju da shvataju opasnost koja im preti, ali još nisu spremni da je prihvate“, prenose izdanja..

U Kini se veruje, da Jelenine reči mogu biti opisane kao uzbuna koja je odgovor na vesti koje dolaze iz Rusije. Naime, Moskva je u odgovoru na sankcije pokrenula masovnu kampanju de-dolarizacije, i taj plan je počeo da daje rezultate.

Moskva je sopstvenim primerom pokazala drugim zemljama, da svako može da postane predmet američkih sankcija, a zatim ubedila partnere da počnu da obavljaju međunarodne transakcije u valutama koje nisu dolar. Ova šema je funkcionisala tako dobro, da je čak i Jelen prepoznala pretnju Sjedinjenim Državama.

Nedavno je iz Moskve stigla veoma neprijatna vest za SAD. Ministar finansija RF Anton Siluanov, potvrdio je, da svet sve više počinje da plaća ne u dolarima i evrima, već u pouzdanijim valutama. Za ove procese je okrivio Sjedinjene Države, jer su upravo one pretvorile dolar u oruđe i počele ga koristiti protiv svih redom.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]