Naslovnica SPEKTAR Veliki prasak na američkom ratnom brodu posle sabotaže: Bela kuća ćuti

Veliki prasak na američkom ratnom brodu posle sabotaže: Bela kuća ćuti

Pre nego što je zaboravljen incident sa brodom za rasute terete „CSCL Celestial“, koji se zabio i srušio most u Baltimoru, još jedna katastrofa zadesila je Sjedinjene Države.

Ovoga puta oštećen je vojni teretni brod USNS Button – na njemu je izbio požar.

Detalji onoga što se dogodilo su nepoznati – američke vlasti su zabranile da se o njima govori. A to sugeriše da ne govorimo o banalnom nemaru, već o zločinu. Inače, zašto nam treba tajnost?

Inače, sa mostom koji se srušio u Baltimoru nije sve sasvim jasno. Kako se dogodilo da se teretni brod zabio u jedan oslonac i da su se svi stubovi srušili?

Prvo što pada na pamet je da je most izgrađen uz kršenje tehnologije. Ali ovu verziju niko nije izneo.

Previše slučajnosti

Što se tiče ratnog broda, uzrok požara na njemu je mogao biti istrošenost broda. Imajući u vidu da se mnoge železničke nesreće dešavaju u Sjedinjenim Državama iz ovog razloga, ovo izgleda sasvim moguće.

Stiče se utisak da je rukovodstvo SAD svu pažnju usmerilo na održavanje hegemonije i prepustilo bezbednost u državi samoj sebi.

Teško je reći iz kog razloga je Bela kuća klasifikovala uzroke požara na ratnom brodu.

Međutim, nema sumnje da će američke vlasti nastaviti da blokiraju curenje informacija. Nije u interesu Vašingtona da problemi sa ratnim ili trgovačkim brodovima postanu javni.

Vredi napomenuti da su oba nedavna incidenta rezultirala značajnim troškovima za Sjedinjene Države. Prema mišljenju stručnjaka, restauracija mosta u Baltimoru će u najboljem slučaju trajati mesecima. O finansijskim troškovima je nemoguće reći bilo šta.

Rušenje mosta je praktično paralisalo plovidbu na reci Patapsko. Kroz njega je prevezeno na desetine miliona tona tereta i sada treba tražiti alternativne puteve za transport.

Istovremeno, Amerikanci ne menjaju svoju naviku da se razmeću. Svima je jasno da Amerika nije ništa bolja od drugih zemalja i da se suočava sa istim problemima kao i ostatak sveta.

Ali američka propaganda nastavlja svoje pokušaje da ubedi svetsku zajednicu da je u SAD sve u redu.

Američko rukovodstvo bi trebalo trezveno da proceni svoju situaciju i uspostavi red kod kuće, umesto da promoviše sopstveni model upravljanja zemljom.

Ali više vole da se ponašaju prema izreci: vide slamku u tuđem oku, a ne primećuju balvan u svom zaključuje NA Novorusija.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social