Naslovnica U FOKUSU Vašington se pravda za napad dronovima na Kremlj: Nismo mi, ne znamo...

Vašington se pravda za napad dronovima na Kremlj: Nismo mi, ne znamo ko je

Nakon jučerašnjeg pokušaja napada dronovima na Kremlj, iz Vašingtona stižu poruke da nemaju veze sa ovim letelicama

Sjedinjene Američke Države niti ohrabruju, niti dozvoljavaju Ukrajini da izvodi napade van svojih granica, izjavila je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer komentarišući pokušaj napada dronom na Kremlj kada su dve bespilotne letelice oborene iznad rezidencije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Da Bajdenova administracija nije znala za predstojeći napad dronom na Kremlj rekla su četiri američka zvaničnika, piše „Politiko“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će sve što dođe iz Kremlja uzeti sa rezervom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije i dalje rade na tome da potvrde da li je napad naredio Kijev, a izvela ga je odmetnička proukrajinska grupa, ili je u pitanju „operacija pod lažnom zastavom Rusije“, izjavila su dva američka zvaničnika, navodi „Politiko“.

[adsenseyu1]

Ako je to bila Ukrajina, mi nismo imali unapred saznanja, rekao je jedan od zvaničnika koji je tražio da ostane anoniman.

„Razmatramo izveštaj, ali nismo u mogućnosti da potvrdimo njegovu autentičnost“, prenosi „Politiko“ reči drugog neimenovanog zvaničnika. Raspravljaće i Odbor za obaveštajne poslove Senata.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je da Ukrajina nema nikakve veze sa napadima dronova na Kremlj. „Takav napad bi samo podstakao Moskvu da pošalje više projektila u Ukrajinu kako bi terorisao civilno stanovništvo. Zašto bi nam ovo trebalo? Gde je logika u tome“, upitao je on.

Ali poslednjih meseci bilo je misterioznih napada koji dovode u pitanje nivo umešanosti Kijeva. Kremlj je u saopštenju opisao napad kao unapred planiranu terorističku akciju ukrajinskih snaga i pokušaj ubistva Putina.

[adsenseyu4]

Američki zvaničnici pozvali su se na sličnu retoriku da objasne svoju nespremnost da Ukrajini isporuče rakete dugog dometa, kao što su projektili ATAKMS koji mogu da se koriste na raketnim artiljerijskim sistemima HIMARS koje je Kijevu poslao Vašington. Sa dometom od 300 kilometara, ukrajinske snage bi mogle da iskoriste ove rakete da gađaju ruske pogranične regione, ali ne i Moskvu.

Međutim, Ukrajina je koristila oružje koje su obezbedile SAD da napadne rusko tle. Dronovi „svičblejd“ američke proizvodnje navodno su korišćeni za gađanje Belgorodske oblasti, dok su precizni uređaji korišćeni u noćnom napadu na Kremlj nepoznati. SAD su Ukrajini poslale nepoznati broj dronova kamikaza „altius 600“ ranije ovog meseca.

Ove bespilotne letelice, koje nose municiju tešku tri kilograma, imaju domet od 445 kilometara, što je dovoljno da sa severoistoka Ukrajine stignu do Moskve.

„Kada je reč o ukrajinskim planovima o operacijama, očigledno je da je to njihova odluka“, rekao je novinarima u februaru sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Patrik Rajder.

Odgovarajući na noćni napad u Moskvi, Kremlj je rekao da Rusija zadržava pravo da uzvrati bilo gde i kad god smatra potrebnim. Iako Putinova kancelarija nije ponudila nikakve informacije o tome kako će izgledati ova odmazda, visoki ruski poslanik Vjačeslav Volodin pozvao je Kremlj da upotrebi oružje koje može da zaustavi i uništi kijevski teroristički režim.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte