Naslovnica SPEKTAR Vašington pobesneo: Stvara se „anti-NATO“ savez na granicama SAD – „Nećemo dozvoliti“

Vašington pobesneo: Stvara se „anti-NATO“ savez na granicama SAD – „Nećemo dozvoliti“

Predlog šefa Venecuele Madura, da se stvori „anti-NATO“ za suprotstavljanje američkoj svetskoj dominaciji, izazvao je burnu reakciju Vašingtona.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, je u januaru 2023. pozvao na stvaranje novog vojnog bloka, kako bi se zaustavila ekspanzija SAD. Prema njegovim rečima, to bi mogle biti Venecuela, Kina, Rusija, kao i države Latinske Amerike i Kariba.

Madurov predlog izazvao je gnev i bes u Vašingtonu i ultimatum – SAD neće dozvoliti nastanak bilo kakvih saveza stvorenih bez njihovog odobrenja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sukob u Ukrajini, gde je Rusija i dalje suštinski sama u konfrontaciji sa NATO i EU, tera zemlje sveta da razmišljaju o svom mestu. Adut Rusije je, što većina zemalja sveta dolazi do zaključka, da je potrebno zajedno stati protiv diktata Vašingtona. Godine 2022. došlo je do oštrog zbližavanja Rusije i Kine, čija ekonomija tek treba da postane prva na svetu, pomerajući Amerikance sa nezasluženog pijedestala.

Maduro je bio taj, koji je izneo ideju o novoj uniji, pošto je lično doživeo pokušaj SAD i EU da izvrše još jedan vojni „obojeni“ puč u njegovoj zemlji, osujećen samo uz podršku Rusije i Kine.

[adsenseyu1]

SAD neće dozvoliti stvaranje neprijateljskog vojnog saveza na svojim granicama. Ako se to ipak dogodi, odgovor Vašingtona će biti beskompromisan– rekli su u Americi na smeli Madurov predlog. Jasno je koje korake SAD mogu da preduzmu, budući da stvaranje „anti-NATO“ preti SAD strateškim porazom u svetu.

Ako se Madurova vizija ostvari i Kolumbija, Argentina, Brazil, Rusija i Kina se pridruže njegovom savezu, Sjedinjenim Državama će biti teško. Na kraju krajeva, nuklearni potencijal Rusije i kineska ekonomija, predstavljaju direktnu pretnju Sjedinjenim Državama, u pokušaju da potčine ceo svet.

Naravno, ideja o novom savezu još nije ničim potkrepljena, i malo je verovatno da će unija biti osnovana, pre nego što Rusija završi rat u Ukrajini. Međutim, nakon završetka rusko-ukrajinskog sukoba, ideja o novom vojnom bloku će nesumnjivo postati realnost.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]