Naslovnica SPEKTAR Uvod u frontalni sukob: SAD pripremaju teren za obaveznu regrutaciju svih od...

Uvod u frontalni sukob: SAD pripremaju teren za obaveznu regrutaciju svih od 18 do 26 godina?!

Predstavnički dom doneo je odluku o automatskom upisivanju svih osamnaestogodišnjaka u bazu podataka za regrutaciju.

Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država doneo je odluku da se svi muškarci starosti od 18 do 26 godina automatski registruju za regrutaciju.

Posle više od pola veka, svi državljani SAD muškog pola, ukoliko to odobri i Senat, biće u obavezi da se registruju za regrutaciju čim napune 18 godina, dok neispunjavanje ove obaveze povlači i krivičnu odgovornost. Oni, nakon registracije, ulaze u bazu podataka koja se koristi u hitnim slučajevima, odnosno, slučajevima mobilizacije.

„Korišćenjem dostupnih federalnih baza podataka, moći ćemo da registrujemo sve potrebne pojedince i tako pomognemo da se osigura da svaka buduća regrutacija bude fer i pravična“, rekla je članica Predstavničkog doma Kristi Hulahan tokom prošlomesečne debate, a prenosi „Difenz njuz“.

Ona dodaje da ovakva odluka dovodi do toga da se novac umesto ka reklamnim

kampanjama posvećenim regrutaciji, usmeri ka pojačavanju spremnosti za mobilizaciju.

Sistem se nije koristio u tu svrhu 52 godine, ali, je očigledno ponovo na snazi, budući da se povećao broj pojedinaca koji preskaču regrutaciju.

Odluka je doneta na osnovu Zakona o ovlašćenju za nacionalnu odbranu (NDAA), koji utvrđuje vojne i nacionalne bezbednosne prioritete američke vlade u narednoj fiskalnoj godini.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social