Naslovnica SPEKTAR Otkrivena zavera demokrata za smenu Bajdena? Klinton, Obama, Pelosi i Šumer imaju...

Otkrivena zavera demokrata za smenu Bajdena? Klinton, Obama, Pelosi i Šumer imaju drugog kandidata

Visoki zvaničnici Demokratske stranke sve više razmatraju ideju da zamene Džozefa Bajdena za drugog kandidata na izborima 2024. godine.

Poslednji pokušaj Bajdenovih pristalica da ućutkaju kritičare unutar stranke mogao bi da bude propast gafovima sklonog, vremešnog predsednika koji traži drugi mandat.

Prema rečima „gurua“ Obamine kampanje Dejvida Akselroda, Bajdenov tim je zakazao jednu od najranijih predsedničkih debata u istoriji (27. jun na Si-En-Enu) kako bi dokazao da „Džo nikuda ne ide“.

Iako bi efikasan nastup Bajdena u debati mogao da pomogne da se demokrate okupe iza njega, pogrešan korak bi samo dolio ulje na vatru.

Bivši Klintonov savetnik i stručnjak za ankete Mark Pen sugerisao je da će debata na Si-En-Enu biti poslednja prilika Džozefa Bajdena da uveri glasače da je sposoban za taj posao.

Britanski „Dejli Mejl“ prenosi da iako „rizična“, zamena kandidata može da funkcioniše ako bi sve bilo pažljivo isplanirano i sprovedeno.

Politički kolumnista Džo Klajn nedavno je naveo da bi „snažni mladi kandidat – me pitajte me ko“ mogao da „osvoji zemlju jednim govorom na konvenciji“ u avgustu.

Prema Klajnovom scenariju, neimenovani „spasilac“ Demokratske partije bi održao inspirativni govor u stilu Obame, sličan njegovom čuvenom obraćanju na Demokratskoj konvenciji iz 2004. godine, koji bi brzo okupio nezadovoljne demokrate i umerene nezavisne.

Tu postoji jedna „potencijalna komplikacija“ – trvroglavi Bajden bi kao priznati lider Demokratske stranke mogao da odbije da se povuče, naročito jer je „ponosan“ na svoja „dostignuća“ u prvom mandatu.

Pored toga, iako Bajden poštuje Nensi Pelosi, Bila Klintona i Krisa Šumera, njegovo rastuće ogorčenje prema Obami postalo je bolno jasno.

Bivši predsednik je 2016. podržao Hilari Klinton umesto Bajdena na predizborima demokrata i čak je navodno pokušao da spreči svog potpredsednika da se kandiduje 2020.

A na nedavnom prikupljanju sredstava za demokrate, Bajden je publici pokazao podignut palac pre nego što se ukočeno zagledao u publiku zbog čega ga je nasmejani i razmahani Obama uhvatio za ruku i lagano povukao sa bine.

Demokrate su sada odlučile da održe onlajn nominaciju, zajedno sa „virtuelnom prozivkom“, kako bi zvanično izabrali Bajdena za svog kandidata uoči konvencije DNC u Čikagu sredinom avgusta.

Deo razloga da se ide „virtuelno“ je da čitav proces bude što je moguće više kontrolisan ukoliko stranka odluči da izabere kandidata za zamenu.
U tom slučaju, najviši demokratski lideri bi tiho progurali kandidata za zamenu.

Ta osoba ne bi bila potpredsednica Kamala Haris koja je, toliko podbacila kao potpredsednica da je učinila gotovo nemogućim da se Bajden povuče.

Dakle, ako ne Haris, ko onda?

Stratezi teoretiziraju da bi demokrate morale da održe javni događaj kako bi simbolično preneli vlast sa Bajdena na novog kandidata, na kojem bi Bajden, Obama, Klinton, Šumer i Pelosi javno predstavili i podržali „pomazanog“ kandidata.

Takođe bi morali da ubede Kamalu Haris da podrži zamenu, što bi bilo bolno za nju.

A „Bajdenova zamena“ bi takođe bila u problemu jer se, ako izgubi izbore, možda nikada ne bi politički oporavio.

Sve demokrate možda čekaju neke bolne odluke, navodi „Dejli Mejl“. Bajden je rekao da je američka demokratija na kocki na izborima 2024. Ako njegova stranka bude ubeđena da će izgubiti, osećaće se prinuđena da preduzmu drastičnu – možda čak i nezamislivu – akciju.

„Meni je zanimljivo što foto-robot Bajdenove zamene ovde ispada guverner Kalifornije Gavin Njusom, koji već mesecima vodi pseudo-kampanju kao da nešto zna što mi ne znamo.

S tim da se u tekstu ne pominje imenom, verovatno namerno. A zaključak da bi demokrate mogle da preduzmu nezamislive korake ako Bajden izgubi je prosto užasavajući“, kaže dugogodišnji novinar RT Amerika i autor emisije „Glas iz Amerike“ Nebojša Malić.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social