Naslovnica ŽIVOT Upozorenje: Trovanje hranom vreba u vašoj kuhinji, 5 opasnih grešaka koje svi...

Upozorenje: Trovanje hranom vreba u vašoj kuhinji, 5 opasnih grešaka koje svi prave

hfgedghfd

Neki ljudi misle da je trovanje hranom moguće samo u restoranima, ali svako ko misli tako, definitivno greši.

Trovanje hranom je moguće i u vašoj kući, a rizik od trovanja hranom je još veći leti, kada su temperature visoke.

U ovom tekstu ćemo vam pokazati najčešće greške na koje svi treba da obratimo pažnju i da budemo izuzetno oprezni da ih ne bi pravili i u budućnosti, jer mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme:

[adsenseyu5]

1.Greška – ne perite ruke samo pre nego što počnete sa spremanjem obroka. Pa, u stvari, ovo je nekako prvi korak koji morate nastaviti da praktikujete.

Vi ćete napraviti grešku samo ako operete ruke pre nego što počnete da spremate obrok. Ovo je greška jer treba da perete ruke i tokom kuvanja. Vodite računa da operete ruke svaki put kada uzmete drugu hranu ili sastojak za svoj obrok.

Na primer, kada uzmete povrće nakon što ste dirali meso. Operite ruke! A najčešća greška se dešava kada rukujete sa mesom i sastojcima za salatu. Tada bi trebalo da budete posebno oprezni i da perete ruke između.

Takođe bi trebalo da zapamtite ovo: pranje ruku samom vodom nije dovoljno jer ne eliminiše bacile i bakterije. Povedite računa da ruke perete toplom vodom i sapunom!

[adsenseyu6]

2.Greška – perete voće i povrće pre nego što ih stavite u frižider. Da, ovo je veoma važno jer, ako ih operete pre nego što ih stavite u frižider, mala količina vode ostaje na površini, a to je idealno plodno tlo za bacile i bakterije.

Dakle, zapamtite, morate da perete voće i povrće pre jela, a ne pre nego što ih stavite u frižider. I trebalo bi da budete posebno oprezni sa spoljnim slojevima kupusa i zelene salate. Morate biti oprezni jer svi pesticidi ostaju na površini, pa vodite računa da ih temeljno operete toplom vodom.

3.Greška – perete samo voće koje ne gulite. Pa, mislimo da je ovo možda najčešća greška od svih. Svi mislimo da voće koje se ne guli pre jela ne treba prati. Ali svi grešimo!

Banane, dinje, lubenice i drugo voće koje gulimo takođe treba oprati kao i sve drugo. Sada, postavlja se glavno pitanje: Zašto ih treba prati? Zbog toga što kad sečemo ovo voće, možemo preneti bakterija sa površine na unutrašnji deo koji jedemo.

[adsenseyu5]

Dakle, vodite računa da svako voće operete sa sunđerom, koji ćete takođe posle oprati. Napomena: treba da budete posebno oprezni kada perete jagode, paradajz i paprike pre nego što ih isečete i pojedete.

4.Greška – vaš frižider je postavljen na najnižu temperaturu. Mnogi od nas su postavili frižider na maksimalno hlađenje, jer svi mislimo da bakterije ne mogu da prežive u hladnom okruženju.

Ne možemo biti sigurni u stvarnu temperaturu u frižideru i na kojoj temperaturi držimo našu hranu. Stoga je najbolje rešenje za sve nas da kupimo mali termometar i stavimo ga u frižider kako bi videli da je potrebno podešavanje.

Ako imate zamrzivač u svojoj kući, kupite jedan termometar i za njega. Temperatura u vašem zamrzivaču treba da bude -17oC.

[adsenseyu6]

5.Greška – ostavljate već skuvani obrok na ringli ili u rerni. Pa, svi znamo da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju u okruženju između 5 i 55 stepeni.

Dakle, ako ostavite već skuvani obrok na rigli ili u rerni, to je loše za vas. Neki “sigurni“ proizvodi, kao što su pirinač i testenina, mogu biti opasni takođe. Dakle, definitvno niste u pravu ako mislite da je sigurnije ostaviti već skuvani obrok na ringli i podgrejati ga kasnije.

Neki opasni otrovi se razvijaju u hrani koja predugo stoji, a loša stvar je da oni ne mogu biti uništeni visokim temperaturama. Dakle, ako kasnite na ručak, najbolje rešenje za vas je da ga stavite u frižider i podgrejete pre serviranja.

Napomena: treba da budete posebno oprezni kada prenosite ostatke u manju posudu, jer će to ohladiti hranu mnogo brže. I vodite računa da nikada u frižider ne stavite hranu koja je još uvek vruća.

To je loše, jer će mnogo otežati frižideru da održi željenu temperaturu i može izazvati razvijanje bakterija unutra.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]