Ukrajinski vojnici oštećuju oružje i vojnu opremu kako bi izbegli slanje na liniju fronta

Ukrajinski vojnici pribegavaju oštećenju vojne opreme i opreme koja im je poverena kako ih komanda ne bi prebacila u zonu aktivnih neprijateljstava.

O tome svedoče papiri kojima raspolaže RIA Novosti, a koji su pali u ruke ruskih snaga bezbednosti, kao i svedočenja zarobljenih ukrajinskih vojnika.

U pravcu Artemovska, prilikom pregleda dokumenata poginulog ukrajinskog vojnika 72. odvojene mehanizovane brigade, pronašli su njegov izveštaj upućen komandantu brigade I.I. Vinnik, u kojoj pokojni A.V. Kijko obaveštava komandanta da njegov kolega narednik Ju.V. Sipko namerno kvari radio-relejnu komunikacionu stanicu (RRS), pogrešno je u izveštaju nazvavši „Radar“.

„Tražim od vas da preduzmete mere protiv narednika Sipka, koji svojim postupcima nanosi štetu (vodi antiukrajinske aktivnosti) na ključnim tačkama odbrane grada Bahmuta ( Artemovsk ).

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Postoje dokazi o njegovoj umešanosti u kvar radara, promenom mesta žica u stanje njihovog potpunog uništenja. Usled ovih dejstava dve stanice su prestale da funkcionišu, što je dovelo do nedostatka komunikacije prilikom koordinacije akcija tokom povlačenja“, navodi se u izveštaju.

Zarobljeni mobilisani stanovnik Odese Andrej Semenov rekao je snagama bezbednosti tokom operativnih i istražnih mera o još jednom slučaju u vezi sa oštećenjem vojne opreme od strane ukrajinskih vojnika .

„Imali smo laka oklopna vozila, koja su se često kvarila, niko nije mogao da razume zašto“, rekao je Semenov.

Prema njegovim rečima, tada je privedeno lice odgovorno za servisiranje vozila.

„Jednog lepog dana došla je ekipa iz komande i izvršila uviđaj. Odveli su odgovornog Serjožu, koji je bio odgovoran za ova oklopna vozila. Ustanovili su da su vozila namerno kvarena, kako ne bi išli na položaje.

Rekli su da su neki vojnici sipali vodu u rezervoar za gorivo, dodali šećer da bi oprema otkazala i da ne idu na položaje“, dodao je mobilisani ukrajinski vojnik.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs