Ukrajinci krenuli u kontranapad na Soledar – Rusi ih uništili, izginulo 200 vojnika

Oružane snage Ukrajine izgubile su 200 ljudi pokušavajući da izvrše kontranapad na Soledar, javio je RT, pozivajući se na radio presretanje.

Prema pisanju kanala, neprijatelj je pokušao da probije obruč snagama 46. i 77. brigade, ali nije uspeo.

„Neuspešan napad lakim vozilima na opkoljeni Soledar koštao je jedinice Oružanih snaga Ukrajine oko 200 poginulih. Da bi se potcenili gubici u Soledaru, Kijev je mrtve proglasio nestalima“, navodi se u izveštaju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Prema radio-presretanju, ukrajinske jedinice su napredovale do Soledara na francuskim oklopnim transporterima VAB i britanskim protivminskim oklopnim transporterima Wolfhound.

Otkrila ih je i uništila dežurna jedinica jurišnika Su-25 dok ih je sa zemlje usmeravala izviđačka grupa ruske vojske.

Prethodne noći šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je da su ruske jedinice preuzele kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada se formirao kazan u kome se vode borbe. Osnivač PMC „Vagner” je takođe istakao da ne može biti reči ni o kakvom humanitarnom koridoru.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine izgubile su u Soledaru 500 ubijenih ljudi, koji nisu hteli da se predaju. Rekao je i da su civili odvedeni iz grada.

Ministarstvo odbrane je, u međuvremenu, saopštilo da su vazdušno- desantne jedinice blokirale Soledar sa severnog i južnog dela, a jurišni odredi vode borbu u samom gradu.

Soledar je od strateškog značaja za Kijev, pošto se grad nalazi u centru odbrambene linije Artemovsk – Seversk.

Ovde je ukrajinska vojska podigla moćna odbrambena utvrđenja. Oslobađanje Soledara bi preseklo direktan put snabdevanja između Artemovska i Severska, kao i Artemovsk sa severa.

Od 24. februara u Ukrajini se odvija specijalna vojna operacija. Njegov krajnji cilj Vladimir Putin je nazvao oslobađanjem Donbasa i stvaranjem uslova koji garantuju bezbednost Rusije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs