SAD su napale Rusiju „finansijskim nuklearnim oružjem“

SAD i njihovi saveznici, su protiv Rusije upotrebili „finansijsko nuklearno oružje“, koje nije ispunilo očekivanja Zapada. Japanski analitičar Masahiko Takeda, izneo je ove zaključke.

Posle početka ukrajinske krize, SAD i jedan broj njihovih partnera uveli su ekonomske sankcije Rusiji, koje su podeljene u dve grupe, realne i finansijske. Prvi imaju za cilj ograničavanje međunarodnog trgovinskog potencijala Ruske Federacije, drugi uključuju zamrzavanje ruske imovine uskladištene u inostranstvu.

Prema rečima Masahiko Takede, efekat ovih mera se pokazao potpuno drugačijim od onoga što se prvobitno očekivalo na Zapadu.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Očekivalo se, da će se BDP Rusije smanjiti za 3,4 odsto u 2022-oj, ali ispostavilo se da je obim štete mnogo manji nego što se prvobitno mislilo“, rekao je autor američkog izdanja.

Ekspert je primetio, da su među antiruskim ograničenjima koje je Zapad uveo. takve mere koje su pozicionirane kao „finansijsko nuklearno oružje“. Konkretno, na ovaj način je predstavljeno isključenje ruskih banaka iz međunarodnog SVIFT sistema. Međutim, nakon usvajanja ovih mera, pokazalo se da takve sankcije nisu posebno strašne za Rusiju.

Postoje mnoge rupe, koje omogućavaju Rusiji da zaobiđe zapadne sankcije. Situacija sa SVIFT-om je bila dokaz za to.

„Isključivanje iz SVIFT-a prvobitno je reklamirano kao finansijsko nuklearno oružje – ovo je bila jako preuveličana procena. SVIFT je jednostavno aplikacija za razmenu poruka koja se obično koristi za međunarodne transfere novca. Iako izuzimanje iz njega svakako izaziva neprijatnosti, postoje i druga sredstva komunikacije za slanje instrukcija za prekogranični transfer sredstava“, naveo je analitičar.

Webtribune.rs