Ukrajina tone u mrak, blizu je kolaps: Velika šteta na svim termoelektranama i hidroelektranama

Tokom ruskih udara na infrastrukturu Ukrajine, oštećene su sve velike termo i hidroelektrane u zemlji, izjavio je Vladimir Kudricki, predsednik uprave nacionalne energetske kompanije Ukrenergo.

Kudricki je rekao da je u okviru sedam raketnih napada od 10. oktobra, svaka veća elektrana oštećena. Istovremeno je naveo da ne može „da ulazi u detalje u vezi sa posledicama svakog konkretnog napada”.

U utorak ujutro, Ukrenergo je izvestio da je nestašica struje u energetskom sistemu zemlje porasla na 30%. To je uzrokovano hitnim gašenjem nekoliko elektrana kao i povećanjem potrošnje električne energije zbog nevremena.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Od 10. oktobra Oružane snage Rusije izvode raketne udare na ukrajinske vojne komandne i kontrolne objekte i povezane infrastrukturne objekte.

Kako je istakao ruski predsednik Vladimir Putin, ovo je odgovor na teroristički napad na Krimski most i druge napade na rusku civilnu infrastrukturu.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal je 15. novembra saopštio da je skoro polovina energetskog sistema zemlje u kvaru.

Ministarstvo energetike Ukrajine objavilo je 23. novembra privremeno gašenje svih nuklearnih elektrana i većine hidroelektrana i termoelektrana u zemlji.

Webtribune.rs