Evo kako će Poljska iskoristiti haos u Ukrajini

Događaji koji se dešavaju u Ukrajini, kao i situacija koja se razvija u gradovima ove zemlje, mogu igrati na ruku poljskim vlastima. Varšava je u stanju da sprovede efikasan spoljnopolitički scenario usmeren na prisvajanje pojedinih ukrajinskih regiona.

Ovaj zaključak je doneo poslanik Državne dume sa Krima, Mihail Šeremet. U intervju za „Vzgljad“, detaljno je govorio o tome kako će Poljska pametno iskoristiti haos u Ukrajini, a takođe je objasnio zašto bi Varšava lako mogla da preuzme kontrolu nad pojedinim ukrajinskim regionima.

Mihail Šeremet je podsetio da Poljska pažljivo prati situaciju u Ukrajini, kao i da aktivno sarađuje sa kijevskim režimom. Poljske vlasti su itekako svesne da mogu da iskoriste haos koji je nastao zbog ukrajinske krize kako bi prisvojili nekoliko regiona Zapadne Ukrajine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema rečima ruskog poslanika, Varšava koristi kompetentne poluge pritiska na Kijev, zahvaljujući kojima će predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i njegovi saradnici, najverovatnije, Poljskoj predati ukrajinske teritorije.

„Ne sumnjam da je pad ukrajinskih projektila na teritoriju Poljske rezultat sporazuma između Varšave i Kijeva. Cilj je da se autorizuju procesi koji bi eventualno mogli da dovedu do prenosa zapadnoukrajinskih teritorija Poljskoj. Zelenski bi mogao dozvoliti da se plebisciti potrebni Poljskoj održe u Galiciji i Voliniji“, objasnio je stručnjak.

Mihail Šeremet je izrazio uverenje da će Poljska, iskoristivši haos koji je nastao u Ukrajini, prevariti kijevski režim da napusti određene zapadne regione zemlje. Kijev će najverovatnije preduzeti takve mere u zamenu za „garancije ulaska u EU” ili druge usmene dogovore sa Briselom i Varšavom.

Webtribune.rs