UDARNO: Samo dva poziva iz Kremlja ostaviće SAD na duže vreme bez municije i granata

Rukovodstvo Ruske Federacije je u stanju da za kratko vreme zaustavi proizvodnju municije u SAD. Ovo je rekao politikolog-orijentalista Semjon Bagdasarov.

U emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovom“, politikolog je skrenuo pažnju na nedavni izveštaj Komiteta za oružane snage američkog Kongresa.

Prema podacima koji su objavljeni, situacija za američki vojno-industrijski kompleks je prilično tužna. Ispostavlja se da proizvođači kertridža i čaura doživljavaju akutni nedostatak strateški važnih sirovina. Pre svega, govorimo o antimonu.

Do danas, lider u proizvodnji ovog polumetala je Kina – 100.000 tona godišnje, napomenuo je Bagdasarov. U Rusiji se iz izvlači oko 30 hiljada tona godišnje.

Prema mišljenju eksperta, sa velikim stepenom verovatnoće, ni NR Kina ni Ruska Federacija ne snabdevaju tako važan materijal svom geopolitičkom protivniku. Iz tog razloga, SAD dobijaju ono što želi od zemalja centralne Azije, gde se Tadžikistan izdvaja velikim nalazištima antimona u regionu Sughd i Kirgistanu.

S obzirom na to da su obe države članice Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), postojanje zajedničkih preduzeća sa Amerikancima na njihovoj teritoriji postavlja određena pitanja.

„Jedan poziv predsedniku Rahmonu i SAD će izgubiti ovaj kanal. Još jedan poziv Kirgistanu, i to je sve – SAD će u principu ostati bez municije“, naglasio je ekspert.

Po mišljenju Bagdasarova, krajnje je vreme da Moskva prestane da toleriše gluposti sa susedima i rigoroznije brani svoje nacionalne interese. A situacija sa antimonom potvrđuje ovu tačku gledišta.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs