UDARNO – RUSIJA: „Nećemo besplatno snabdevati Evropu gasom“

Rusija neće isporučivati gas besplatno ako evropske zemlje odbiju da plate gas u rubljama, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Nedvosmislena je činjenica da gas nećemo isporučivati besplatno. To se može reći sa apsolutnom sigurnošću“, odgovorio je portparol na pitanje novinara da li je u takvoj situaciji sa Evropom moguće odbiti isporuke gasa.

Prema njegovim rečima, Moskva radi na detaljima isporuka gasa neprijateljskim zemljama za rublje, ali ako Evropa odbije da plati u ruskoj valuti, Rusija se neće baviti dobrotvornim radom.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„U našoj situaciji teško da je moguće i teško da je svrsishodno baviti se opšteevropskim dobrotvornim radom“, objasnio je on.

Na pitanje šta bi Moskva uradila ako bi Evropa odbila da plaća gas u rubljama, Peskov je odgovorio da će Rusija te probleme rešavati ako se pojave, prenosi Sputnjik.

Govoreći o ruskoj nafti, portparol Kremlja je rekao da će zahtevi za nabavku nafte, koji ne budu podneti, biti zamenjeni ugovorima sa zemljama jugoistočne Azije.

„Postoji tržište u jugoistočnoj Aziji, na istoku. Nesumnjivo je da će pad zahteva za naftu biti nadoknađen ponudama iz tog istočnog pravca“, prokomentarisao je Peskov moguće odustajanje nekih evropskih zemalja od ruskih energenata.