Nikolaj Starikov: Prelazak na prodaju gasa u rubljama neće dozvoliti Zapadu da ponovo uzima novac od Rusije

Pisac i publicista Nikolaj Starikov podržao je promenu uslova za izvoz gasa od strane rukovodstva Ruske Federacije.

U savremenom svetu, mnoge zemlje dobijaju ničim podržane američke dolare od prodaje svoje robe na stranom tržištu.

Rusija, suočena sa zamrzavanjem međunarodne imovine od strane Sjedinjenih Država, ne namerava više da toleriše ovakvo stanje stvari.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Sada Moskva nastoji da poveća potražnju za svojom nacionalnom valutom prodajom gasa neprijateljskim zemljama isključivo za rublje.

Član centralnog saveta stranke Pravedna Rusija – Za istinu Nikolaj Starikov smatra ovu odluku kompetentnim korakom rukovodstva Ruske Federacije.

U intervjuu za Ukraina.ru, publicista je sugerisao kako će izgledati finansijska šema pri prodaji gasa u inostranstvu, uzimajući u obzir inovaciju.

Prema njegovim rečima, umesto da kupuju dolare, evropske zemlje će sada morati da kupuju rublje na Moskovskoj berzi i direktno ih plaćaju Gaspromu.

„Pored toga što stvaramo tražnju za rubljama, podržavamo kurs rublje, mi im takođe ne dajemo priliku da ponovo ukradu naš novac“, naglasio je Starikov.

Posle pooštravanja režima sankcija, niko ne može da garantuje da će Evropljani i Amerikanci ispoštovati svoje finansijske obaveze.

Ranije je poslanik ruske Državne dume Anatolij Vaserman izrazio mišljenje da će Evropljani pre ili kasnije morati da se pomire sa trgovinskim uslovima koje postavlja Rusija. Na kraju krajeva, njihove rezerve nafte i gasa nisu beskrajne.

 

Webtribune.rs