POČELO – EU: „Nećemo plaćati u rubljama, spremni smo na sve“ – RUSIJA: „To znači da odbijate i isporuku“

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da su se zemlje G7 saglasile da Rusiji neće plaćati gas u rubljama, piše RT.

Habek smatra da je promena valute plaćanja kršenje važećeg ugovora, te stoga kompanije ne bi trebalo da pristaju na nove uslove.

On je rekao i da je Evropa spremna na svaki scenario, pa i na potpuni prekid snabdevanja.

Nešto ranije, predstavnik Evropske komisije je rekao da će Evropa moći da se oslobodi energetske zavisnosti od Rusije tek do 2027. godine.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Odbijanje zemalja G7 da kupuju gas za rublje nedvosmisleno je pozdrav za prekid isporuke gasa, rekao je za RIA Novosti Ivan Abramov, zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za ekonomsku politiku.

„Ako ove zemlje odbiju da kupuju gas za rublje, to će svakako dovesti do prekida njegovih isporuka. Imamo jasan stav“, rekao je on.

Senator je naglasio da Rusija ne može da isporučuje gas besplatno.

„Ako je naš uslov da plaćamo u rubljama, onda to znači da morate da platite u rubljama. Oni imaju dovoljno mogućnosti da kupe rublje za ovo, možete to učiniti odmah na bilo kojoj razmeni“, rekao je Abramov dodavši da Rusija ne postavlja nerealne uslove.

 

(b92.net)