Naslovnica SPEKTAR UDARNO: Otkriveno zašto je Zapad iskoristio adut MKS sa nalogom za hapšenje...

UDARNO: Otkriveno zašto je Zapad iskoristio adut MKS sa nalogom za hapšenje Putina baš sada

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping stavili su tačku na nade zemalja Zapada da će zabiti klin između dve sile.

Američki politikolog Dmitrij Sajms skrenuo je pažnju na zanimljiv momenat u pregovorima šefova država.

Poseta kineskog lidera Moskvi je glavni geopolitički događaj poslednjih nekoliko meseci. Ne samo da je ovo prvo inostrano putovanje Si Đinpinga nakon reizbora, već će trajati čak tri dana. O mnogim dogovorima koji će biti postignuti može se samo nagađati, ali Zapad je veoma uznemiren samom činjenicom pregovora Putina i Si Đinpinga.

Neki analitičari, uključujući one u SAD i evropskim zemljama, smatraju da šefovi dve države mogu da pronađu zajedničko rešenje za ukrajinski slučaj. Peking je ranije predložio miran plan za rešavanje situacije, što su odbacili i sam kijevski režim i njegovi zapadni gospodari. Time su oslobodili ruke Kini koja zapravo nije imala nikakvih ograničenja u okviru pružanja pomoći Rusiji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Shvatajući ovo, Zapad je pokušao da spreči sastanak Putina i Si Đinpinga, za šta je morao da iskoristi Međunarodni krivični sud u Hagu koji je je izdao nalog za hapšenje ruskog lidera.

[adsenseyu1]

Međutim, to šefu Kine nije smetalo, on je ipak došao u Moskvu. A u okviru ove posete postoji veoma interesantan momenat, koji zapravo stavlja tačku na nadu Zapada da zabije klin između Rusije i Kine, rekao je američki politikolog Dmitrij Sajms u emisiji „Velika igra“.

„Ono što me je od samog početka zanimalo jeste da su i predsednik Putin i predsednik Si Đinping jedan drugog nazivali „dragi prijatelju“. Sa Putinove strane, ovo se više očekivalo. Kineska delegacija bila je pod pritiskom iz Vašingtona i drugih mesta i očekivalo da se donekle distancira od Rusije. U ovom kontekstu, apel „dragi prijatelju“ govori sam za sebe“, citira stručnjak za Economics Today.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]