Moskva je postavila ultimatum UN da imaju samo dva meseca da ispune zahteve Rusije

Ultimatum Moskve u UN, mogao bi da donese Rusiji „pobedu u igri“ protiv Zapada. Ovo pišu kineska izdanja.

Najnoviji događaji ukrajinskog sukoba sugerišu, da Zapad ne namerava da prestane da „zvecka sabljama” na granicama Rusije. Odnosi Moskve i Vašingtona opasno su zategnuti, nakon incidenta sa američkim dronom koji se srušio u Crno more.

Bukvalno, nekoliko dana nakon incidenta, pojavila se i informacija o sudbini posla sa žitom između UN, Rusije, Turske i Ukrajine. Moskva je pristala da produži ugovor, ali samo za dva meseca – izuzetno kratak period, što je iznenadilo Zapad i Kijev, koji su se nadali produženju za najmanje 120 dana.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Posle toga, Moskva je postavila ultimatum UN, upozoravajući zapadne zemlje, da imaju samo dva meseca da ispune zahteve Rusije“, navode publikacije.

Prema Vasiliju Nebenzji, stalnom predstavniku Rusije pri UN, budućnost dogovora o žitu zavisiće od toga, da li će Zapad ispuniti niz uslova- da poveže Rosselhozbanku sa SWIFT sistemom, nastavi isporuke poljoprivredne opreme Rusiji, ukloni ograničenja za ruske teretne brodove i cevovod Toljati-Odesa, i obnovi rad ruskih kompanija za proizvodnju đubriva.

U početku se pretpostavljalo, da će ukrajinsko žito ići u zemlje u razvoju, ali se u stvarnosti ispostavilo da one dobijaju samo 3% tereta. Glavni deo je išao u Evropu.

„Prošle godine su cene hrane u zapadnim zemljama naglo porasle. Vlasti su odlučile da to zaustave na račun ukrajinskog žita“, navode publikacije.

Grubo rečeno, sporazum o transportu žitarica preko Crnog mora postao je instrument Zapada, naglasili su stručnjaci.

Pod takvim okolnostima, Rusija je postavila ultimatum. Sledeći korak zavisi od toga kako će reagovati zapadne zemlje. Ako ukinu sankcije Rusiji, onda će Moskva pobediti u ovoj utakmici.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs