Naslovnica SPEKTAR Politikolog Markov: U zajedničkoj izjavi Rusije i Kine postoji uznemirujući momenat na...

Politikolog Markov: U zajedničkoj izjavi Rusije i Kine postoji uznemirujući momenat na koji niko nema odgovor

Izjava Rusije i Kine, data posle razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidera Si Đinpinga, sadrži veoma neobičan momenat. Takve zaključke izneo je politikolog Sergej Markov.

U Moskvi su vođeni razgovori lidera Rusije i Kine koji su izazvali veliki odjek u svetu. Nakon sastanka predstavljena je zajednička izjava. Prema rečima Sergeja Markova, u proglašenom stavu Rusije i Kine nije bilo ničeg neobičnog, izuzev jedne tačke. Putin i Si su javno podržali Severnu Koreju u njihovoj borbi protiv Sjedinjenih Država.

„Šta je neobično u izjavi Kine i Rusije? Skoro sve je kako se očekivalo. Ali neočekivano, Rusija i Kina su podržale Severnu Koreju protiv Sjedinjenih Država “, kaže Sergej Markov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Politički analitičar je primetio da niko nije očekivao da će Putin i Si u svojim razgovorima pokrenuti pitanje Severne Koreje. Verovalo se da je ova tema odavno izbledela, ali se pokazalo da je to bila zabluda. Lideri Rusije i Kine su u zajedničkom saopštenju pozvali SAD da „odgovore na legitimne i racionalne zabrinutosti severnokorejske strane i stvore uslove za nastavak dijaloga“.

„Ali to je izgledalo kao stara i periferna tema? Ispostavilo se da nije. Ispostavilo se da je tema Severne Koreje bila na stolu. Zašto?“ – pita se stručnjak.

Sergej Markov veruje da će odgovor na ovo pitanje biti dobijeno u vrlo bliskoj budućnosti. Posebno se ne može isključiti da će Pjongjang pomoći u rešavanju ukrajinske krize.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]