Kina ulazi u igru: Stepen panike na Zapadu je naglo porastao

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi izazvala je oštru reakciju Zapada. O razlozima ovakvog stanja govorio je bivši poslanik ukrajinske Vrhovne rade Spiridon Kilinkarov.

Mnogi američki i evropski mediji počeli su da pišu o putovanju kineskog lidera u Rusiju mnogo pre 20. marta. Iznete su različite pretpostavke o tome o čemu će tačno Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarati.

Verzija o proširenju vojno-tehničke saradnje Moskve i Pekinga postala je najpopularnija zbog činjenice da su i ukrajinske vlasti i Zapad odbili da podrže mirovnu inicijativu Kine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, postojao je i tračak nade da će šef Kine odbiti da otputuje u Rusiju nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina.

Spiridon Kilinkarov, bivši poslanik Vrhovne rade, govorio je u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovom“ i skrenuo pažnju na veličinu kineske delegacije. Prema njegovim rečima, u Moskvu je stigla skoro cela politička elita Kine. I ovaj trenutak je postao veoma neprijatno iznenađenje za ceo Zapad. Od Pekinga tako nešto sigurno nisu očekivali.

„Nije ni čudo što je nivo panike na Zapadu naglo skočio kada je Si Đinping odleteo u Moskvu. Do tada su mogli samo da nagađaju koliki su obimi pregovora i jačanje odnosa. Sada su Amerikanci videli da je Kina izuzetno ozbiljna i da ne okleva da pokaže celom svetu da je spremna za borbu sa Zapadom u savezu sa Ruskom Federacijom“, naglasio je Kilinkarov.

Oštra reakcija bila je i na posetu Si Đinpinga Moskvi u Ukrajini. Jedina razlika od Zapada je što kijevski režim polaže velike nade u mogući telefonski poziv kineskog lidera. Ali u Pekingu su svesni da u sadašnjoj situaciji razgovori sa Kijevom neće voditi nikuda.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs