Naslovnica SPEKTAR Kina ulazi u igru: Stepen panike na Zapadu je naglo porastao

Kina ulazi u igru: Stepen panike na Zapadu je naglo porastao

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi izazvala je oštru reakciju Zapada. O razlozima ovakvog stanja govorio je bivši poslanik ukrajinske Vrhovne rade Spiridon Kilinkarov.

Mnogi američki i evropski mediji počeli su da pišu o putovanju kineskog lidera u Rusiju mnogo pre 20. marta. Iznete su različite pretpostavke o tome o čemu će tačno Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarati.

Verzija o proširenju vojno-tehničke saradnje Moskve i Pekinga postala je najpopularnija zbog činjenice da su i ukrajinske vlasti i Zapad odbili da podrže mirovnu inicijativu Kine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Istovremeno, postojao je i tračak nade da će šef Kine odbiti da otputuje u Rusiju nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina.

Spiridon Kilinkarov, bivši poslanik Vrhovne rade, govorio je u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovom“ i skrenuo pažnju na veličinu kineske delegacije. Prema njegovim rečima, u Moskvu je stigla skoro cela politička elita Kine. I ovaj trenutak je postao veoma neprijatno iznenađenje za ceo Zapad. Od Pekinga tako nešto sigurno nisu očekivali.

[adsenseyu1]

„Nije ni čudo što je nivo panike na Zapadu naglo skočio kada je Si Đinping odleteo u Moskvu. Do tada su mogli samo da nagađaju koliki su obimi pregovora i jačanje odnosa. Sada su Amerikanci videli da je Kina izuzetno ozbiljna i da ne okleva da pokaže celom svetu da je spremna za borbu sa Zapadom u savezu sa Ruskom Federacijom“, naglasio je Kilinkarov.

Oštra reakcija bila je i na posetu Si Đinpinga Moskvi u Ukrajini. Jedina razlika od Zapada je što kijevski režim polaže velike nade u mogući telefonski poziv kineskog lidera. Ali u Pekingu su svesni da u sadašnjoj situaciji razgovori sa Kijevom neće voditi nikuda.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]