Naslovnica SPEKTAR Udarno! Makron dao zeleno svetlo za upotrebu francuskog oružja za napad na...

Udarno! Makron dao zeleno svetlo za upotrebu francuskog oružja za napad na Rusiju!

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je danas da će ta zemlja poslati Ukrajini borbene avione Miraž 2000 usled povećanja francuske direktne vojne podrške Kijevu.

“Sutra ćemo pokrenuti novu saradnju i objaviti transfer Miraž 2000, koji pomažu Ukrajini da zaštiti svoje nebo“, rekao je Makron tokom intervjua za emiter TF1 u Kanu, koji se poklopio sa početkom zvanične posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Francuskoj.

Makron je takođe rekao da će Ukrajinci pohađati obuku u Francuskoj u trajanju od pet do šest meseci počevši od ovog leta, sa ciljem da se obuči 4.500 vojnika.

“Uvek smo imali istu filozofiju, pomažemo Ukrajincima da se bore“, rekao je on.

Francuska je prethodno prestala da donira borbene avione Ukrajini, tvrdeći da Kijev treba da se fokusira na nabavku i obuku za F-16, prenosi Politiko.

Makron i Zelenski, uz druge lidere, su danas prisustvovali ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice Dana D, iskrcavanja saveznika na obale Normandije 1944, i francuski predsednik je poručio da Francuska i njeni saveznici stoje uz Ukrajinu.

Zelenski će se sutra sastati sa francuskim proizvođačima odbranog oružja, a obratiće se Narodnoj skupštini Francuske i razgovaraće sa Makronom, prenosi Tanjug.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social