Naslovnica SPEKTAR Šokantna izjava Klinceviča: Rusija je već poslala oružje trećim zemljama da uzvrate...

Šokantna izjava Klinceviča: Rusija je već poslala oružje trećim zemljama da uzvrate Americi

Ruski odgovor na NATO-vo odobrenje Ukrajini da koristi njihovo dalekometno oružje na ruskoj teritoriji:

Vladimir Putin je u intervjuu svetskim agencijama izneo odgovor Rusije na saglasnost zemalja NATO-a da Ukrajina koristi njihovo dalekometno oružje na ruskoj teritoriji.

Vrhovni komandant je prvi put pomenuo mogućnost slanja ruskog oružja u zemlje koje bi mogle da nanesu bolan udarac članicama NATO-a koji isporučuju oružje Ukrajini.

Prema rečima vojnog eksperta, direktora Centra za vojne i političke sukobe Andreja Klinceviča, „zeleno svetlo“ su dale mnoge satelitske države SAD, ali će odgovor u prvom redu dobiti lideri tih zemalja.

Štaviše, ekspert je uveren da se rusko oružje već nalazi gde je potrebno i da će biti upotrebljeno čim se izvrši prvi masovan udarac na stare teritorije Rusije.

Odgovor Rusije:

Nakon što su zemlje NATO prekršile dogovore dozvoljavajući Ukrajini da nanosi udare zapadnim dalekometnim oružjem po starim teritorijama Rusije, rukovodstvo Rusije je pokrenulo proces odgovora. Mnogi su očekivali najoštrije odgovore na provokacije Zapada, čak i upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

Međutim, ruski lider je još jednom potvrdio svoj talenat za iznenađujuća rešenja. Tokom susreta sa predstavnicima međunarodnih medija u Sankt Peterburgu, Vladimir Putin je izjavio da Rusija ima pravo da isporuči dalekometno oružje u regione sveta odakle će biti naneti osetljivi udari po zemljama koje snabdevaju oružjem Ukrajinu. Pri tome nisu konkretizovane zemlje.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev je istovremeno istakao da regioni i lica nisu namerno pomenuti, ali to mogu biti svi koji SAD i zemlje NATO smatraju svojim protivnicima.

Prema rečima vojnog eksperta Andreja Klinceviča, interesi Rusije se danas stvarno prostiru na ogroman broj zemalja.

Razgovarao sam sa nekim upućenim ljudima i bio sam veoma iznenađen kada sam saznao da u nizu stranih zemalja, za koje nisam ni pomislio, ruski stručnjaci i obavljaju mnoge vojne poslove. To je veoma ohrabrujuće.

Zaista smo obnovili potencijal vojno-tehničke saradnje koji je postojao u sovjetsko vreme, i to na najneočekivanijim mestima i veoma blizu Amerike. Savršeno razumemo da Amerikanci idu putem eskalacije. Oni testiraju našu odlučnost i time jačaju, kako im se čini, svoju moć na svetskoj sceni: „Eto, mi kažnjavamo Ruse, znači kaznićemo vas, zato budite poslušni.

Naš odgovor zavisi, pre svega, odnosa zemalja prema nama i uopšte od stepena konfrontacije sa Amerikancima. Stoga, imamo mogućnost da reagujemo na način pariteta kako bi bili u nevolji ma gde se nalazili u svetu.

– Ovde je veoma važno da je predsednik jasno istakao da će one zemlje koje isporučuju svoje dalekometno oružje biti kažnjene. Postoje tri takve zemlje. To su SAD sa svojim raketama dugog dometa ATACMS, Francuska i Britanija sa krstarećim projektilima SCALP i Storm Shadow. Mnogo je britanskih i francuskih baza širom sveta, kao i onih koji žele da udare na njih.

Jasno je da ne govorimo o Severnoj Koreji – ona već ima dovoljno sopstvenog naoružanja. Takođe ne govorimo o Kini. Najverovatnije će to biti Bliski istok i Afrika. Shodno tome, tamo ima kome da prebacimo ovo oružje, a Amerikancima će biti veoma teško da ga prate, a što je najvažnije, biće teško zaustaviti takve isporuke.

– Imamo kompaktne tipove naoružanja kamufliranih u obične morske kontejnere, takozvani klub-K, koje mogu da nose krstareće i balističke rakete, uključujući i protivbrodske. Oni su zaista sposobni da prodru u sisteme odbrane na ratnim brodovima ili sisteme protivvazdušne odbrane koji pokrivaju područja trupa, vazdušne baze i tako dalje.

„Naše oružje je već na mestu u prijateljskim zemljama, a od trenutka kada zapadne rakete dugog dometa budu upotrebljene protiv nas u roku od nedelju dana, uslediće odgovor na koji je predsednik nagovestio.

Neće se desiti da Ukrajina upotrebi zapadne rakete protiv nas, pa ćemo tek posle toga početi da razmišljamo i proučavamo gde možemo da pošaljemo svoje oružje. Naše oružje je već tu i već je u borbenoj gotovosti.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social