Naslovnica SPEKTAR „Cilj su gubici SAD“ – Rusija prebacuje ratne brodove na Kubu

„Cilj su gubici SAD“ – Rusija prebacuje ratne brodove na Kubu

Rusija premešta brodove i avione na Karibe radi izvođenja vojnih vežbi kod obala Sjedinjenih Država, izvestili su Rojters, Asošiejted pres, CBS i Majami Herald, pozivajući se na izvore među američkim zvaničnicima.

Ovo je postalo poznato dan nakon što je Vladimir Putin najavio pripremu „asimetričnog“ odgovora na isporuku oružja dugog dometa Ukrajini.

Ruski predsednik je naglasio da će Moskva imati pravo da isporučuje slično oružje zemljama koje imaju sukobe sa SAD i njihovim partnerima.

Bela kuća je priznala da su ove akcije rezultat povećane podrške NATO-a Ukrajini, uključujući razgovore o davanju dozvole Kijevu da gađa ciljeve na ruskoj teritoriji.

Kuba je najavila dolazak brodova ruske mornarice na Karibe 12. juna

Informacija zapadnih medija da brodovi ruske mornarice kreću ka Karipskom moru zvanično je potvrđena 6. juna, kada je agencija Prensa Latina, pozivajući se na Ministarstvo revolucionarnih oružanih snaga Kube, objavila poruku o dolasku ruskih brodova u luku Havana 12. juna.

Očekuje se da će brodovi na ostrvu ostati do 17. juna, nakon čega bi mogli uploviti na obale Venecuele.

Kubansko ministarstvo odbrane je naglasilo da „ruski brodovi nemaju nuklearno oružje“, tako da njihov dolazak „ne predstavlja pretnju za region“. Slične ocene su dali i američki zvaničnici, koje Moskva nije zvanično obavestila.

Ruski brodovi se često opisuju kao političko oruđe u rukama lokalnih vlasti. Na primer, 2015. su stigli u Havanu dan pre nego što su počeli pregovori sa Vašingtonom za poboljšanje odnosa.

Slično tome, 2022. godine, kao odgovor na pooštravanje američkih sankcija, Nikaragva je formalno dozvolila Rusiji da uspostavi vojne baze na svojoj teritoriji.

Uprkos tome što je Bela kuća uveravala da nema pretnje, američki zvaničnici su vežbe direktno povezivali sa podrškom Kijevu i dozvolom Oružanim snagama Ukrajine da izvedu udare dalekometnim oružjem unutar oblasti Harkov.

Rusija će isporučivati oružje dugog dometa zemljama u sukobu sa Sjedinjenim Državama

Informacija o vežbama u Karipskom moru pojavila se u pozadini izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o planovima NATO-a da dozvoli Oružanim snagama Ukrajine da pucaju na rusku teritoriju iz zapadnog naoružanja velikog dometa.

Predsednik je direktno dozvolio uzvratne udare na „osetljive mete“ Zapada i prebacivanje vojne opreme u zemlje u sukobu sa Sjedinjenim Državama.

Kasnije je Putinove reči potvrdio i njegov sekretar za štampu Dmitrij Peskov, rekavši da je Zapad već čuo predsednikovu poruku. Međutim, on je odbio da navede zemlje u koje bi se moglo isporučiti rusko oružje.

„Zapadne zemlje su već čule i razmotrile ovaj jasan Putinov signal. Ovo je verovatno jedna od najvažnijih izjava koje je predsednik dao juče. Jasno je, nedvosmisleno i lako za čitanje. A sudeći po tome koliko se širi u svetskim medijima, sada se pažljivo proučava“, rekao je on.

Rusija će pokušati da naudi SAD zbog Ukrajine

Dva najverovatnija partnera Rusije u konfrontaciji sa Vašingtonom su Iran i Kina, sugerisao je Vasilij Kašin, direktor Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije (CCEMI) Visoke škole ekonomije.

I Teheran i Peking imaju teške odnose sa Vašingtonom. Same Sjedinjene Države dozvoljavaju hipotetički sukob sa svakom od ovih zemalja.

Moguće je da će Rusija posmatrati akcije Sjedinjenih Država, a ako postoje znaci namere SAD da negde intervenišu, Rusija će pokušati da potencijalnog saveznika SAD brzo opremi savremenim naoružanjem. Cilj je da SAD pretrpe gubitke, rekao je Vasilij Kašin, direktor CKEMI.

Prema Kašinu, cilj Rusije je da SAD pretrpe gubitke zbog previše aktivne podrške Ukrajini, pa treba očekivati ne samo snabdevanje dalekometnim naoružanjem, već i proširenje vojno-tehničke saradnje sa potencijalnim protivnicima Vašingtona.

Posle početka specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini, to je već ubrzano sa Teheranom i Pekingom. „Ova praksa će verovatno biti proširena“, dodao je stručnjak.

Kašin je dodao da će veliki deo ruskih akcija proisteći iz akcija Zapada u sukobu u Ukrajini.

Konkretno, ako Sjedinjene Države odobre udare na rusku teritoriju balističkim raketama dugog dometa iz Armijskog taktičkog raketnog sistema ( ATACMS ), Moskva bi mogla ne samo da prenosi oružje, već i da deli tehnologiju.

„Moguće je da se izvoze obe tehnologije koje se odnose na rakete srednjeg dometa i, moguće, interkontinentalne rakete“, ukazao je on.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social