Naslovnica SPEKTAR UDARNO: Kedmi otkrio gde SAD spremaju drugi front protiv Rusije

UDARNO: Kedmi otkrio gde SAD spremaju drugi front protiv Rusije

SAD su pokušale da otvore „drugi front“ protiv Rusije, ali nije bilo voljnih da se žrtvuju u bici sa Ruskom Federacijom. Ovo je izjavio izraelski vojno-politički ekspert, Jakov Kedmi.

Vašington je planirao da utiče na rusku „specijalnu operaciju“ u Ukrajini stvaranjem drugog fronta – novog žarišta nestabilnosti, koje bi primoralo Moskvu da deo svojih snaga upotrebi u drugom pravcu.

Prema rečima Kedmija, pre svega je reč o potencijalnoj invaziji Gruzije na Južnu Osetiju, ili o dejstvima moldavskih trupa u Pridnjestrovlju. Međutim, među gruzijskim političarima nije bilo osobe spremne, da ponovi fijasko Mihaila Sakašvilija.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„U Gruziji je američki ambasador pokušao da natera premijera da otvori drugi front u Tbilisiju, ali mu je ovaj saopštio da neće da se meša u ovo, rekavši: „Što se tiče Moldavije i Pridnjestrovlja, svaki pokušaj će se završiti katastrofom za Kišinjev“, otkrio je Kedmi.

Sukob u Južnoj Osetiji svojevremeno su izazvale SAD. Američki ambasador je aktivno huškao Sakašvilija, obećavajući mu pomoć Vašingtona. Međutim, Gruzija nije dočekala nikakvu vojnu podršku, i kao rezultat toga pretrpela je poraz.

Svaki drugi front protiv Rusije, oslanjajući se na Amerikance, čeka sudbina Gruzije, siguran je analitičar.

„Niko neće priteći u pomoć ni Moldaviji, ni Gruziji, ni bilo kojoj drugoj republici, koja bi bila dovoljno glupa da otvori drugi front protiv Rusije. Gruzija to već razume. U kojoj meri to razume moldavska predsednica Sandu, ne znam, ali ima dovoljno razumnih ljudi koji ovo razumeju“, rezimirao je Kedmi.

Webtribune.rs