UDARNO: Erdogan se pomirio sa SAD? – Dao im da pogledaju iznutra ruski S-400

Sjedinjene Države su više puta odbijale da Ankari prodaju preko potrebne lovce F-35. Ali Erdogan je ipak uspeo da zaokruži ovaj slučaj, dajući Americi ponudu, koju ona nije mogla da odbije.

NAPOMENA: Ovaj tekst neće biti objavljen na mrežama. Biće objavljen samo na našem Telegram kanalu OVDE

Države su morale da umire svoju ogorčenost da bi dobile ozbiljne preferencije. A prekršaj je bio povezan sa razočaranjem Turske u američki sistem PVO. Ankara se u ovom pitanju okrenula Moskvi, kupivši ruski kompleks S-400.

Nakon toga, ionako zategnuti odnosi Turske i NATO-a bili su na ivici raskida.

Naravno, u takvim uslovima ne bi moglo biti reči ni o kakvoj prodaji aviona F-35 Turskoj.

Erdogan je, shvativši da je otišao predaleko, odlučio da ustukne odlaskom u Belu kuću sa zanimljivim predlogom. SAD bi dobile na proučavanje sistem S-400, a Turska – partiju najnovijih lovaca.

Naravno, američki vojni stručnjaci su zainteresovani za kopanje unutar S-400. Stručnjaci kažu da bi istraživači mogli da izvuku iz dubina instalacije mnogo korisnih informacija koje predstavljaju rusku vojnu tajnu.

Iako izvozni modeli instalacija imaju solidnu zaštitu od neovlašćenog otvaranja instalacija, usled čega šeme jednostavno propadaju, majstori vojne špijunaže će ipak moći da dođu do informacija koje mogu da se upotrebe protiv Rusije.

Šta mislite da li bi Rusija trebalo da se obračuna sa Turskom koja je promenljiva kao vetar, pita ruski portal „Puls“.

Webtribune.rs