Udarno – Blizu je kraj rata: Rusi potpuno oslobodili ključni grad fronta u Ukrajini

Ruske snage su danas u potpunosti uspostavile kontrolu nad Artjomovskom, izjavio je osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin, a njegovu izjavu objavila je pres služba Vagnera na Telegram kanalu.

„Popodne 20. maja, Artjomovsk, poslednji deo takozvane višespratnice Samolet, potpuno je zauzet“, rekao je Prigožin.

Prema njegovim rečima, Vagner će od 25. maja početi da povlači svoje jedinice na odmor i preobuku. Borci grupe će takođe stvoriti „neophodne linije odbrane“.

Instalirajte Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Kontrola nad gradom biće preneta na Ministarstvo odbrane, precizirao je Prigožin.

On je zahvalio generalima Sergeju Surovikinu i Mihailu Mizincevu koji su „omogućili izvođenje ove teške operacije“.

I hvala Vladimiru Vladimiroviču Putinu što nam je dao ovu priliku i visoku čast da branimo svoju otadžbinu“, naglasio je Prigožin.

Takođe je izrazio zahvalnost Vagnerovim borcima i vojsci koji su učestvovali u borbama i koji će im se pridružiti u budućnosti, kao i svim poginulim.

Predstavnik Oružanih snaga Ukrajine u intervjuu Rojtersu nije želeo da prizna potpuni gubitak grada, uz obrazloženje da se ukrajinske jedinice navodno „još bore“ u Artjomovsku.

Istovremeno, Prigožinova izjava o preuzimanju kontrole nad gradom jasno govori. Osim toga, osnivač Vagnera je zamolio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je na samitu G7, da ovu informaciju prenese svom američkom kolegi Džou Bajdenu.

„Danas, kada vidite Bajdena, poljubite ga u vrh glave, pozdravite ga u moje ime“, dodao je Prigožin.

Jedan Vagnerov borac rekao je danas za RIA Novosti da su jurišni odredi izašli na put ka selu Ivanovskoe pod kontrolom Kijeva, koje je sada postalo „finiš“ u bitkama za Artjomovsk.

Njegov kolega je takođe rekao da su tokom proteklog dana ruske snage oslobodile četvrtinu na periferiji grada, primoravši neprijatelja da pobegne iz uporišta.

Artjomovsk se nalazi u DNR severno od velikog grada Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe u Donbasu , za koje su se mnogo meseci vodile žestoke borbe.

Na ruskoj strani značajan deo borbenih zadataka prilikom oslobađanja grada obavlja Vagner grupa.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte