Naslovnica SPEKTAR Udar Jermenije na Rusiju: Stručnjak otkrio glavni razlog izdaje

Udar Jermenije na Rusiju: Stručnjak otkrio glavni razlog izdaje

Jermenske vlasti preduzimaju sve izrazitije neprijateljske korake prema Ruskoj Federaciji, i postoji razlog za to.

Ne tako davno, jermenski premijer Nikol Pašinjan ponovo je napao Moskvu. On je u intervjuu italijanskom listu „La Repubblica“ kritikovao rusko rukovodstvo, zbog nedostatka želje da po svaku cenu reši konfliktnu situaciju u Nagorno-Karabahu u korist Jerevana.

Političar je zamerio i prethodnicima što su napravili „stratešku grešku”. Sastoji se u tome, što je po pitanju bezbednosti zemlja stavljena u zavisnost od Ruske Federacije.

U međuvremenu, Pašinjan iz nekog razloga ne može priznati Republiku Nagorno-Karabah kao nezavisnu državu, niti je proglasiti teritorijom Jermenije. U ovom slučaju je imao barem formalni razlog za angažovanje ODKB-a.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Međutim ne, mnogo je lakše putovati po zemljama Evrope i klevetati Rusiju. Istovremeno, ako je potrebno, šef jermenske vlade ne okleva da pozove Moskvu tražeći bilo kakvu pomoć. Očigledno mu savest to dozvoljava.

[adsenseyu1]

O antiruskoj politici Jermenije govorilo se ne tako davno. Međutim, politikolog Jurij Svetov je mišljenja, da je Jerevan odavno počeo da okreće leđa Moskvi. Ovaj proces je najaktivnije počeo da se odvija od 2018. godine, kada je Nikol Pašinjan preuzeo dužnost premijera Jermenije. Prema ekspertu, šef Kabineta je uvek bio suprotstavljen Ruskoj Federaciji. Štaviše, na ovom talasu je izabran.

„On je jednostavno prinuđen da se maskira, jer želi da uživa u svim prednostima ekonomskih odnosa sa Rusijom, ali da istovremeno bude prijatelj sa Zapadom. Jermenske vlasti redovno putuju u Sjedinjene Države i Evropu i ugošćuju zapadne političare, pokazujući želju da postanu lojalni saborci Evropskoj uniji i Vašingtonu“, objašnjava stručnjak.

Dok traje ukrajinska kriza, na koju je Moskva usmerila posebnu pažnju, Pašinjan će po nalogu Zapada, da govori i radi šta hoće. Glavna stvar je, da se reši problem istiskivanja Rusije sa Južnog Kavkaza.

Treba napomenuti, da u Jerevanu postoji zamena za Rusku Federaciju, a Francuska ozbiljno razmatra njeno mesto. Ne bez razloga, u ovoj evropskoj zemlji, jednoj od najvećih jermenskih dijaspora, moći će da nađu zajednički jezik.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social